Retail&Agrobusiness

Video ZF LIVE. Bogdan Iordache, director MVP Academy: IT-ul poate să creeze foarte multă inovaţie pentru businessurile din agricultură

Autor: Roana Rotaru

26.05.2016, 00:06 448

Nevoia de automatizare din agricultură determină IT-iştii români să se orienteze spre agrotech, adică spre crearea de dispozitive software şi hardware care să vină în întâmpinarea oamenilor din agrobusiness, un sector în care se găsesc uşor clienţi pentru produsele inovatoare, pentru că piaţa are nevoie de tehnologie, potrivit  lui Bogdan Iordache, director MVP Academy, un program care reuneşte start-up-uri.

„Agricultura în România este o verticală foarte consistentă şi atunci orice produs ai face poţi să găseşti aici suficient de mulţi clienţi pentru produsul tău sau pentru soluţia ta tehnologică, astfel încât poţi să faci aici un pilot, poţi să ai o piaţă iniţială de consum si apoi poţi să evaluezi care este canalul cel mai bun pentru a merge internaţional. Este o piaţă relativ la început în toată lumea. Acum încep sa apară primele automatizări foarte puternice în zona de agrotech“, a spus directorul MVP Academy. Cezar Nourescu, CEO al start-up-ului Silometer, a creat în doar patru luni un dispozitiv care măsoară şi raportează automat oscilaţiile de temperatură din interiorul silozurilor în care sunt depozitate cerealele. Astfel, se reduce riscul  formării mucegaiului din cauza umidităţii sau a căldurii sau chiar a imploziei. „Noi am creat o soluţie care monitorizează şi automatizează de pe internet silozurile. Practic există ameninţări asupra grânelor depozitate în silozuri din caza umidităţii şi a temperaturii. Noi practic monitorizăm senzorii în mod automat şi declanşăm ventilatoarele de răcire atunci când este cazul sau trimitem alerte către fermieri“, a spus CEO-ul start-up-ului SiloMeter, în cadrul emisiunii ZF Live. 

Dispozitivul a fost creat în cadrul MVP Academy, un program de accelerare pentru star-up-uri în care antreprenorii au beneficiat de sfatul unor mentori din  România şi din străinătate, specialişti pe zona de tehnologie, care au venit cu experienţa lor profesională pentru a crea mai multă valoare companiilor din program.

Antreprenorul Cezar Nourescu a reuşit deja să găsească un client şi un distribuitor pentru produsul său care acum patru luni nu exista.

„În România estimăm că am avea o piaţă de 10 milioane de dolari, iar în afară se duce undeva la 1 miliard şi jumătate de dolari. Potenţialii clienţi sunt fermierii, traderii care comercializează cereale sau cei care au fabrici de materie prima pentru fabricarea de produse de panificaţie”, a spus CEO-ul SiloMeter.

 

Alte declaraţii făcute de Bogdan Iordache, director MVP Academy şi Cezar Nourescu, CEO-ul start-up-ului Silometer în cadrul emisunii ZF live :

* Bogdan Iordache: A fost forte bine la MVP Academy, au fost două luni foarte intense cu o grămadă de activităţi. Anul acesta am primit 17 companii, toate start-up-uri de tehnologie cu obiecte de activitate destul de diverse, SiloMeter aici de faţă este pe Agrotech, avem de asemenea multe companii care sunt în zona de hardware, fie că vorbim de zona de dispozitive medicale sau de consumer hardaware, inclusiv un scuter electric care este comandat şi prin telefonul mobil, dar în acelaşi timp avem si companii din zona de aplicaţii pe telefonul mobil, un punct comun al multora dintre ele este legat de partea asta de artificial intelligence procesare de date în cantităţi mari. E un trend în zona de tehnologie în momentul acesta să folosească mai mult algoritm de inteligenţă artificială şi sunt aplicaţii care sunt reinventate folosind tehnologiile moderne.

* Sfatul meu pentru cei vor sa treacă de la idee la produs: „Să se apuce de treabă!” Produsele care au valoare adăugată mare, care includ inovaţie nu sunt uşor de făcut. Trec prin mai multe reiteraţii. Căpătând experienţă, văzând care sunt problemele care apar, faci produsul din ce în ce mai bun. Dacă porneşti cu gândul să faci un plan perfect nu o sa-ti iasă niciodată, pentru ca nu ai feedbackul clientului, nu ştii situaţiile prin care trece respectivul produs.

 

Cezar Nourescu, CEO-ul start-up-ului Silometer:

* Până acum, în proporţie de 90% dintre fermieri citesc valorile manual, dar acest lucru nu-i ajută foarte mult, având în vedere ca îi interesează oscilaţia temperaturii. Se numeşte „hotpoint”. În momentul în care apare mucegaiul şi fermentează creşte brusc temperatură, iar ei nu au cum să observe decât dacă citesc în mod repetat temperaturile respective.

* Exista nişte senzori instalaţi direct de către constructori pe silozuri, iar ei au un dispozitiv pe care îl conectează manual şi care citesc valorile respective. Noi facem acest lucru automat şi trimitem într-un minut toate valorile de la mai multe sute de senzori simultan.

Senzorii sunt deja în silozuri noi doar îi conectam la un dispozitiv hardware, se conectează firele în acest dispozitiv şi dispozitivul citeşte în mod automat şi trimite pe internet datele. Dispozitivul se potriveşte pe orice tip de senzor furnizat de orice producător. 

* Într-un caz riscant, care este umezeala şi căldura,  mucegaiul se poate răspândi cam în 24 de ore. Se  pot produce pierderi în funcţie de dimensiune silozurilor, de câteva mii de euro, iar  în cazul în care este depozitată floare-soarelui, lipsa ventilaţiei poate să producă implozie, deci pierderea este şi mai mare.

* Avem şanse să obţinem finanţare, suntem în discuţii, avem nevoie de 500.000 de dolari pentru a scala în Europa. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO