Retail&Agrobusiness

Video ZF Live. Călin Clej, PepsiCo: România este ţara cu cel mai mare consum de băuturi sub brandul Pepsi din Europa

Autor: Bianca Dorobanţu, Mădălina Panaete

03.08.2016, 00:08 1515

Un român consumă în jur de 57 de litri de băuturi carbonatate anual, România fiind în primele trei ţări din Europa Centrală şi de Est la consumul de sucuri „cu bule”, aproape de Polonia.

Călin Clej, director de marketing al diviziei de băuturi a PepsiCo în regiune, spune că reducerea TVA la alimente şi băuturi non­alcoolice de la 24% la 9% a adus în piaţa de băuturi răcoritoare o creştere con­tinuă a consumului, me­dia fiind de 17-18% în ultimul an.

„De la momentul reducerii TVA la ali­mente şi băuturi nonalcoolice, consumul de băuturi răcoritoare a crescut cel puţin 10% în fiecare lună. În plus, combinaţia din­tre mai mulţi factori aşa cum sunt reducerea TVA şi începutul de vară foarte călduros a creat o explozie în piaţă care încă se vede“, a de­clarat Călin Clej, marketing director PepsiCo Greater Balkans Beverages & South Eastern Europe Franchise, regiune care cuprinde mai multe ţări precum România, Grecia, Bul­garia, Serbia, Cipru, Malta şi Israel. El a fost prezent în cadrul emisiunii de business ZF Live.

Divizia de băuturi a PepsiCo din Româ­nia este reprezentată de compania Quadrant-Amroq Beverages (QAB), care anul trecut a avut o cifră de afaceri de 701 milioane de lei (aproape 158 mil. euro), într-o piaţă a bău­turilor nonalcoolice care se ridică la peste 5,5 mi­liarde de lei , conform mfinante.ro .

În România, PepsiCo mai are şi o divizie de snackuri – Star Foods E.M. Piaţa se îm­par­te în mai multe categorii, cele mai importante fiind băuturile carbonatate şi apa îmbuteliată.

Majorarea consumului se vede şi în busi­nessul cu băuturi al PepsiCo, care din 2013 este pe o pantă ascendentă.

„Este al treilea an consecutiv în care portofoliu PepsiCo din România creşte peste nivelul pieţei“, a adăugat Călin Clej.

Vara este cel mai important moment pentru piaţa băuturilor răcoritoare carbona­tate ( inclusiv apă minerală), din mai şi până în septembrie realizându-se circa 60-65% din volumele anuale. Consumul de băuturi „cu bule“ se ridică la circa 53-57 de litri per capita în România, ţara situându-se pe podium în Europa Centrală şi de Est la acest capitol.

„Aproximativ 65% din piaţa de băuturi răcoritoare nonalcoolice sunt carbonatate (...). România este una dintre primele trei ţări din Europa Centrală şi de Est din perspectiva consumului de băuturi carbonatate, fiind foarte aproape de Polonia“, a mai spus managerul în cadrul ZF Live. Preferinţa pentru sucuri sau apă „cu bule“ este în mod tradiţional o caracteristică a românilor, acest lucru fiind vizibil chiar şi în importanţa României pe harta giganţilor din industria băuturilor.

„România este şi cea mai mare ţară consumatoare de băuturi sub marca Pepsi din Europa“, a adăugat Călin Clej. Brandul Pepsi Cola este prezent pe piaţa românească încă din 1966, fiind produs prin intermediul unei francize acordate de PepsiCo statului român. Pepsi este unul dintre cele mai valoroase branduri de băuturi de la nivel internaţional, fapt ce l-a propulsat pe o poziţie fruntaşă şi pe piaţa din România. Cum are echipa din România idei noi pentru a promova o băutură atât de cunoscută? 

„În fiecare an avem aceeaşi idee, aceea că brandurile de care avem grijă ar trebui să rezoneze din perspectiva consumatorilor pe un trend crescendo, însă cu siguranţă contextul de afaceri, competiţional şi alţi factori ne provoacă să gândim diferit de fiecare dată. Practic nu reciclăm idei, ci venim cu altele care coincid cu strategia de brand“, a mai spus Călin Clej, un executiv care are o experienţă de 15 ani în cadrul companiei din industria băuturilor răcoritoare.

Managerul a observat că, având în vedere că piaţa este pe un trend ascendent, iar românii au mai mulţi bani pentru cheltuieli, ofertele promoţionale nu mai „gâdilă“ con­sumatorii, iar companiile trebuie să vină cu idei noi pentru a-i atrage.

„În momentul acesta se încearcă con­struirea unor experienţe de brand complete, care atât la nivelul raftului, cât şi în afara lui să creeze amintiri, ulterior loializând con­sumatorul.“

PepsiCo mizează în acest an şi pe promovarea prin intermediul festivalurilor de muzică şi al evenimentelor cu desfăşurare mai mare, de câteva zile, precum Electric Castle, Summerwell sau  Airfield.

Călin Clej crede că zona de festivaluri şi evenimente poate să aibă o amploare mai mare decât ceea ce a însemnat explozia con­certelor cu nume mari.

Ultimul concert al unui artist mare pe care PepsiCo l-a  sponsorizat în România a fost cel al Madonnei. De altfel, pentru promovarea brandului Pepsi compania a colaborat la nivel internaţional, dar şi în România, cu artişti celebri.

„În România pe noi ne-a atras experienţa consumatorilor de la evenimentele muzicale, de aceea preponderent în ultimii ani am preferat să ne alăturăm festivalurilor, unde consumatorii stau, ascultă muzică, dansează, se cunosc, îşi recunosc alţi prieteni, trăiesc o experienţă plină, şi mai puţin în zona evenimentelor de două-trei ore, pentru un concert.“

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO