Retail&Agrobusiness

ZF Live. Şerban Roman vorbeşte despre cea mai mare tranzacţie din acest an, vânzarea Profi. De la 77 la 533 mil. euro în 7 ani

Autor: Cristina Bellu

06.12.2016, 00:08 1905

Vânzarea de către Enterprise Investors a lanţului de super­marketuri Profi către fondul de investiţii Mid Europa Partners în schimbul sumei de 553 de milioane de euro a reprezentat cea mai mare tranzacţie din retailul autohton şi a opta cea mai mare din economie până acum.

„Negocierea a durat o noapte întreagă, iar suma a fost stabilită cu câteva zile înaintea tranzacţiei. Suma negociată nu ne-a surprins în niciun fel. Companiile sănătoase, cu creşteri - şi Profi este una dintre companiile cu cea mai mare creştere din ţară şi chiar din regiune -, merită un preţ pe mă­su­ră“, a spus la ZF Live Şerban Roman, country manager al fondului de in­vestiţii Entreprise Investors, care a ad­mi­nistrat până la sfârşitul lunii no­iem­brie lanţul de supermarketuri Profi.

Enterprise Investors a plătit 66 mil. euro pe reţeaua Profi când avea 67 de magazine, iar şapte ani mai târziu a vândut 500 de magazine într-o tranzacţie de 533 mil. euro.

„În viaţa unei companii antre­pre­no­rii şi fon­durile de investiţii sunt pre­zenţi în mo­men­tul în care compania creş­te accelerat şi apoi vine un jucător stra­tegic care vrea un model func­ţional şi care vrea cotă de piaţă. Noi şi Mid Europa Partners am cumpărat po­tenţial de creştere. Un retailer îşi va uşura viaţa în piaţă pentru că va eli­mi­na un competitor şi va cum­pă­ra cotă de piaţă“, a mai spus Roman, care vede pentru Profi un potenţial de a ajunge la 1.500 de magazine, dar şi la o va­loare de un miliard de euro.

Profi are aproape 500 de magazine şi afaceri estimate la 800 mil. euro în 2016, în ur­ca­re cu aproape 50% comparativ cu 2015. Fon­dul de in­vestiţii a pompat bani în ex­pan­siune, mai ales în ultimii ani premer­gători vân­zării, când a inaugurat şi peste 100 de unităţi anual.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO