Special

Reţeaua evaluatorilor de la Restituirea Proprietăţilor

Reţeaua evaluatorilor de la Restituirea Proprietăţilor

Andreea PAUL, consilier de stat al primului-ministru, Guvernul României, lector univ. dr. la Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale, ASE

Autor: Andrei Luca POPESCU

17.04.2012, 00:05 2120

Un grup de evaluatori şi de firme care se ocupă cu evaluarea imobilelor a fost favorizat de către Autoritatea Naţională de Restituire a Proprietăţilor (ANRP), ajungând să câştige aproape toate contractele de evaluare ale instituţiei, în perioada 2010-2011, arată raportul de audit al Ministerului Finanţelor.

Raportul arată că 14 persoane fizice care se ocupă cu evaluările şi 14 firme care au acelaşi obiect de activitate ar fi primit, în mod ilegal, contracte de evaluare a proprietăţilor care fac obiectul cererilor de restituire la ANRP în valoare de peste 820.000 de euro în 2010 şi de peste 340.000 de euro în 2011.

Printre aceştia se numără un inculpat în dosarul căpuşării statului prin contracte de dezinfecţie, în timpul gripei aviare din 2005, firma pe care o conduce soţul Andreei Paul-Vass, consiliera premierilor PDL Emil Boc şi Mihai Răzvan Ungureanu, firma unui fost preşedinte al ANEVAR, dar şi o firmă extrem de contestată pentru subevaluările pe care le-a făcut în cazul acţiunilor Rompetrol sau Istru Brăila.

Andreea Paul-Vass precizează că respectivul contract dintre ANPR şi Romcontrol este semnat în anul 2007 când soţul său nu era angajat la Romcontrol, iar ea nu lucra la Guvern. Vass mai spune că soţul său este angajat la Romcontrol din noiembrie 2010 şi conduce compania din luna aprilie 2011, iar de când este angajat la Romcontrol nu a încheiat niciun contract sau act adiţional cu ANRP.

Ponderea banilor câştigaţi de acest grup, din totalul sumelor plătite de ANRP evaluatorilor, însumează 86% din plăţile făcute în 2010, respectiv 77% din plăţile făcute pe 2011. Preţul evaluărilor este stabilit prin lege şi este fix: 150 de euro pentru terenuri intravilane şi 250 de euro pentru construcţii demolate. Acestea erau însă tarifele maximale, care nu au fost deloc negociate de către ANRP cu evaluatorii.

Raportul Finanţelor arată că regulile nu au fost respectate, pentru că a existat un singur consilier ANRP care ţinea relaţia cu evaluatorii. În loc ca aceştia să fie aleşi în mod aleatoriu, de către Comisia Centrală de Stabilire a Despăgubirilor, din cadrul ANRP, aşa cum prevede legea, contractele erau atribuite după bunul plac al consilierului. Până la publicarea acestui articol, actuala preşedintă a ANRP, Dorina Danielescu, nu a putut preciza numele consilierului respectiv.

Faptele s-au petrecut în mandatul Nicoletei Crinuţa Dumitrean, fostă consilieră a fostului premier Emil Boc. Sub mandatul ei, vicepreşedintele ANRP Remus Baciu a fost arestat şi trimis în judecată pentru trafic de influenţă, după ce a pretins aproximativ 100.000 de euro pentru a urgenta rezolvarea unor dosare de restituire de imobile naţionalizate.

Campionul evaluărilor: de la afaceri cu gripa aviară la abonatul ANRP

Evaluatorul persoană fizică cu cele mai multe contracte de evaluare câştigate de la ANRP în perioada 2010-2011 este Scarlat Orzescu. În acelaşi timp, firma lui Orzescu, Cont Audit din Iaşi (pe care o deţine în proporţie de 98%), se numără printre firmele care au câştigat cele mai multe contracte de evaluare de la ANRP.

Astfel, Scarlat Orzescu a câştigat în 2010 şi 2011 aproximativ 78.000 de euro (311.619 lei) ca evaluator persoană fizică, iar firma sa a câştigat în aceeaşi perioadă aproximativ 117.000 euro (468.324 lei). În total, Orzescu şi firma sa, Cont Audit, au câştigat de la ANRP în jur de 195.000 de euro.

Următorii doi mari câştigători de contracte de evaluare de la ANRP au fost evaluatorii persoane fizice Mihai Scorţescu (aproximativ 33.500 de euro) şi Cezar Petrescu (aproximativ 35.000 de euro).

Scarlat Orzescu nu a ajuns însă celebru pentru publicul larg prin activitatea sa de evaluator, ci prin faptul că este unul dintre inculpaţii în dosarul "Gripei aviare". El este acuzat de procurorii anticorupţie de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, iar dosarul a fost trimis în judecată în 2011.

O altă firmă de-a sa, Mior SA, s-a numărat printre societăţile care au păgubit statul cu aproape 6 milioane de euro prin contractele ilegale de dezinfecţie din timpul gripei aviare care a afectat România în 2005. Principalul acuzat din acest dosar este însă Tonel Ursachi şi firma sa, Lumi SRL.

"Mai precis, activităţile de dezinfecţie pe care, în virtutea contractelor ar fi trebuit să le execute S.C. LUMI S.R.L, au fost subcontractate de către S.C. MIOR S.R.L., deşi prevederile stipulau clar că subcontractarea este nepermisă. Mai departe, inculpatul Orzescu Scarlat, care în calitate de administrator la S.C. MIOR S.R.L. a subcontractat activităţile altor 12 societăţi comerciale, a prezentat facturi şi devize de plată neconforme pentru a ascunde lipsa de activitate a S.C. LUMI S.R.L., dar şi prestaţiile subcontractanţilor. În acest fel, a permis continuarea efectuării de plăţi nejustificate de către autorităţile contractante", arată Direcţia Naţională Anticorupţie.

Contactat de Gândul, Scarlat Orzescu a explicat că el a fost beneficiarul celor mai multe contracte de evaluare, aproximativ 2.000 de lucrări, din motivul că este "cel mai vechi evaluator al ANRP": "În Moldova, la început, nu au fost alţi evaluatori. Nici nu ar fi avut la cine să apeleze". Totodată, el susţine că sumele care apar în raport sunt atât de mari pentru că "le-am facturat la grămadă, în aceiaşi ani".

"Mi-am creat un nucleu de oameni care numai asta au făcut (evaluări pe zona Moldovei). Aveam capacitatea de a reacţiona rapid în zona mea. De aceea am primit atât de multe dosare. Dar când nu am făcut faţă, mi-au şi fost luate înapoi vreo 60 de dosare", a explicat Scarlat Orzescu pentru Gândul.

Articol integral pe gandul.info. Andrei Luca Popescu, Gândul.info

Acuzaţia care planează asupra mea sau a soţului meu este ridicolă

Inducerea unor semne de îndoială asupra corectitudinii mele sau a firmei conduse de soţul meu cu privire la evaluările operate la ANRP aparţine unor oameni care nu pot fi bănuiti de bună-credinţă. Contractul dintre ANRP şi Romcontrol este semnat în anul 2007, când soţul meu nu era angajat la Romcontrol, iar eu nu lucram la Guvern. Mai mult de atât, nici nu îl cunoşteam la vremea aceea pe actualul meu soţ. Soţul meu este angajat la Romcontrol din noiembrie 2010 şi conduce compania din luna aprilie 2011. De când este angajat la Romcontrol nu a încheiat niciun contract sau act adiţional cu ANRP.

Cei care au furnizat aceste informaţii publice nu au considerat că e necesar să ia legătura cu mine sau cu firma Romcontrol înainte de a publica articolul manipulator. Este vorba de Gandul.info. Falsa acuzaţie s-a rostogolit în restul presei neverificându-se veridicitatea informaţiilor. Pe cei care doresc mai multe detalii şi sunt interesaţi de adevăr îi rog să contacteze direct compania Romcontrol.

Eu sunt obligată să repet că nu am mătrăşit vreun leu din banul public, că nu am fost niciodată în conflict de interese şi că familia mea nu are contracte oneroase cu statul, respectiv că nu am nicio legătură cu problemele juste semnalate în raportul de evaluare operat la ANRP.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO