Companii

Rezolvarea disputei dintre actionarii Albalact este amanata pentru aprilie

Rezolvarea disputei dintre actionarii Albalact este amanata pentru aprilie
22.02.2010, 23:10 106

Petre-Gavril Leontin, care detine in mod direct 1% din actiunileproducatorului de lactate Albalact Alba Iulia, dar care sustine caare dreptul la jumatate din titlurile familiei Ciurtin -proprietarul a peste 48% din actiunile Albalact, a obtinut amanareapana in aprilie a procesului care urmareste clarificarea structuriiactionariatului companiei de lactate.

In conditiile in care urmatoarea infatisare a celor doiactionari va avea loc la jumatatea lunii aprilie a acestui an,vanzarea Albalact - aflata pe ultima suta de metri, potrivitinformatiilor ZF - ar putea fi pusa sub semnul intrebarii.

Cu toate acestea, surse din industrie sustin ca discutiilepentru vanzarea Albalact continua cu un singur investitor,respectiv grupul francez Lactalis, care detine si companiaLaDorna.

"Este o cauza complexa si am cerut timp pentru formulareaapararii. Am luat cunostinta de motivele pentru care Petru Ciurtina cerut aceasta incetare a contractului de asociere prinparticipatiune, expuse pe sapte-opt pagini si am cerut timp pentrustudierea acestora, deoarece pana acum nu am avut acesteinformatii", a declarat Petre-Gavril Leontin pentru ZF.

El a adaugat ca Petru Ciurtin, care controleaza 31,74% dinactiunile Albalact, sustine in aceste declaratii ca valabilitateacontractului de asociere prin participatiune, incheiat in 1999intre cei doi, a incetat in momentul in care nu a fost respectatauna dintre clauze. Leontin afirma insa ca poate demonstracontrariul.

Raul Ciurtin, detinatorul a 16,6% din actiunile Albalact,presedintele companiei si fiul lui Petru Ciurtin, nu a vrut sacomenteze asupra motivului pentru care procesul a fost amanat si nua spus nici daca acest proces va afecta in vreun fel businessulAlbalact.

Cei doi reprezentanti ai familiei Ciurtin, Petru si Raul, nu auconfirma, dar nici nu au infirmat cu nicio ocazie negocierilepentru vanzarea companiei.

De cealalta parte, Petre-Gavril Leontin, un actionar al Albalactcare nu a iesit in fata in ultimii zece ani, a trimis presei lafinalul anului trecut un anunt prin care sustinea ca detineinformatii cu privire la dorinta familiei Ciurtin de a isi vindetitlurile detinute in Albalact catre investitori straini. Elanunta, de asemenea, la acel moment ca are dreptul la jumatate dinactiunile detinute de Petru si Raul Ciurtin in baza unui contractde asociere prin participatiune incheiat in 1999.

Familia Ciurtin a negat de la inceput valabilitatea contractuluisi pe 22 ianuarie a anuntat Bursa de Valori Bucuresti ca a intentatun proces impotriva lui Leontin prin care solicita instantei saconstate incetarea acestui contract. La prima infatisare, din 19februarie, Leontin a reusit insa sa obtina o amanare pana lajumatatea lunii aprilie,

De la jumatatea lunii ianuarie si pana in prezent, pretulactiunilor Albalact (ALBZ) a scazut cu 8,7%. Titlurileproducatorului de lactate erau tranzactionate ieri la pranz la0,365 lei, fata de 0,4 lei in luna ianuarie, capitalizareacompaniei fiind de circa 58 mil. euro.

Cel mai mare jucator independent dinlactate

Producatorul din Alba, cu afaceri de peste 50 de milioane deeuro in 2008, este in prezent cea mai mare tinta de pe piatalactatelor, unde se afla intre primii cinci jucatori.

Albalact mai este curtata in prezent doar de francezii de laLactalis, proprietarul grupului LaDorna si unul dintre cei mai mariproducatori de lactate din lume, desi atat germanii de la Müller,cat si israelienii de la Tnuva si-au aratat interesul pentruproducatorul din Alba in ultimele luni, potrivit surselor dinindustrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO