Companii

România a ajuns pe locul întâi în lume la creşterea producţiei de maşini în 2013

România a ajuns pe locul întâi în lume la creşterea...

Autor: Bogdan Alecu

01.04.2014, 00:09 4741

Anul trecut producţia locală de autovehicule a crescut cu aproape 22% comparativ cu anul precedent, la circa 411.000 de maşini, depăşind ţări precum Austria (20%) sau China (15%), potrivit datelor Orga­ni­zaţiei Internaţionale a Constructorilor de Auto­mo­bile (OICA).

„Strategia de produs a Dacia a făcut din România o armă letală în ceea ce priveşte creşterea. Pe termen lung trebuie să fim realişti. Acum atenţia cade asupra Ford şi producţiei de la Craiova. La Dacia nu mai avem unde să creştem deoarece suntem la capacitate maximă. La Ford, dacă producţia va urca mai aproape de capacitatea uzinei, mai putem câştiga un loc. Pe de altă parte, nimeni în industria auto nu stă pe loc şi putem vedea noi schimbări în ceea ce priveşte producţia în Italia“, a spus Constantin Stroe, pre­şedintele Aso­ciaţiei Con­struc­torilor de Automo­bile din România (ACAROM).  Potrivit datelor OICA, ultima oară când România a intrat în top trei creşteri a fost în 2005, primul an întreg în care la Mioveni s-a produs modelul Logan. În acel an producţia locală creştea cu 59% comparativ cu anul anterior, a doua cea mai mare creştere după cea de 105% a Finlandei.

„Putem vorbi şi de un efect de bază - o creştere care este mare pentru că porneşte de la o bază mai mică, dar ceea ce este important de reţinut este impactul pozitiv al unor produse într-o piaţă globală foarte competitivă cum este cea auto“, a spus Bogdan Belciu, partener, servicii de consultanţă pentru management al PwC România.

Anul 2013 a fost unul record pentru Dacia, cu peste 342.000 de maşini produse, dar şi primul an de producţie completă la uzina Ford. Cu cele 68.339 de maşini, în creştere cu 123% faţă de anul anterior, uzina de la Craiova a atins un maxim istoric, fiind cel mai ridicat volum atins vreodată.  Pe de altă parte, uzina are o capacitate de 300.000 de uni­tăţi anual, exact cât au promis americanii că vor produce după anul 2012, cifră prevăzută în contractul semnat la privatizarea uzinei în 2007. Luând în calcul un preţ mediu de 12.000 de euro / unitate, valoarea de piaţă a maşinilor asamblate se apropie de 5 mld. euro. 

„România are potenţial să crească în continuare în această industrie, pentru că suntem atractivi din punct de vedere geografic şi din punctul de vedere al costurilor. Evident, nu putem compara salariile medii din România cu cele din vestul Europei, dar acesta este şi unul din motivele care au atras investiţii străine în România, în ciuda unor dezavantaje cum ar fi infrastructura mult sub nivelul altor ţări. De aceea, creşterile salariale nu pot urma decât unor creşteri de productivitate şi unor reduceri ale altor costuri, cum ar fi cel de transport, afectat de infrastructura deficitară“, a spus Bogdan Belciu de la PwC România.

El a subliniat că România trebuie să continue să fie preocupată de creşterea permanentă a valorii adăugate create local şi care este factorul cheie pentru a susţine o creştere sustenabilă a salariilor în orice industrie.

Din punctul de vedere al volumului, cu 411.000 produse anul trecut România se clasează pe locul 9 la nivel european, depăşind Italia, care a produs în 2013 sub 390.000 de maşini, dar sub Belgia, unde s-au asamblat aproape 450.000 de maşini. Pe de altă parte, Belgia, care producea în urmă cu zece ani peste un milion de maşini anual, a pierdut anul trecut peste 11%. Scăderea vine în contextul în care Ford urmează să închidă la sfârşitul acestui an uzina din Genk, ce reprezintă 60% din producţia de maşini a ţării. De asemenea, producţia uzinei Ford a fost afectată pe finalul anului trecut de greve ale angajaţilor ce urmează a fi disponibilizaţi, dar şi de reducerea ca­denţei acesteia. „Dacă este bine pentru România sau rău pentru ceilalţi, putem spune că în ultimii cinci ani piaţa locală a trecut uşor prin criză datorită reînnoirii de gamă de la Dacia. Alţi constructori au trecut printr-o perioadă mai dificilă precum grupul PSA Peugeot Citroën“, a spus Stroe.

Cea mai mare creştere din acest an, de 22%, este cea mai mică din ultimul deceniu, după ce în anii trecuţi ţara de pe prima poziţie puncta un avans de cel puţin 45%.

Automobile Dacia, a doua cea mai mare companie din România, se află pe locul cinci în topul celor mai mari uzine din Europa, cu o producţie de 423.718 unităţi (autoturisme şi colecţii CKD) în 2013, potrivit unui clasament realizat de firma de cercetare de piaţă în domeniul auto Inovev. Datele privind producţia Dacia cuprind, pe lângă automobile, şi colecţiile CKD (piese neasamblate). Fabrica Dacia de la Mioveni se află în faţa unor uzine precum Ford din Köln sau Audi din Neckarsulm, dar în urma unora precum uzina Volkswagen din Wolfsburg (Germania) care este cea mai mare uzină auto europeană, cu o producţie de peste 800.000 de unităţi, în creştere cu 1,9% faţă de 2012.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 01.04.2014

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO