România a exportat servicii în 2015 de peste 16 miliarde de euro

22 feb 2016 Autor: Adelina Mihai

România a exportat în 2015 servicii în valoare totală de aproape 16,3 miliarde de euro, în creştere cu 8% faţă de anul anterior şi dublu faţă de anul 2005, potrivit datelor Băncii Naţionale.

Excedentul înregistrat la comerţul internaţional de servicii (de circa 7 mld. euro) aproape că rezolvă pro­blema deficitului înregistrat la comerţul cu bunuri (de 8 mld. euro anul trecut).

Anul trecut  a fost cel de-al treilea an consecutiv în care serviciile informatice au „bătut“ turismul ca valoare, având în vedere că din exportul de turism (adică din banii cheltuiţi de turiştii străini în România) ţara noastră a încasat 1,5 miliarde de euro în 2015.

„Industria de tehnologie se va dezvolta în primul rând către export şi poate crea 500.000-1.000.000 de locuri de muncă în următorii zece ani, cu o contribuţie importantă la PIB şi la crearea de valoare adăugată, însemnând un nivel potenţial de 5-10 miliarde euro anual“, a explicat Florin Talpeş, CEO al companiei româneşti de soluţii de securitate Bitdefender, companie care a exportat în 2014 servicii informatice în valoare de circa 59 de milioane de euro.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 22.02.2016

 
Cuvinte cheie:
servicii
, export
, banca
, banca nationala
, informatica
, comert
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide