Companii

România a pierdut uzina de motoare de 500 mil. euro a Daimler. "Este al doilea eşec al strategiei autorităţilor române cu privire la atra­gerea unui producător german în ţară"

România a pierdut uzina de motoare de 500 mil. euro a...

Autor: Bogdan Alecu

05.05.2016, 00:07 2396

Daimler a ales Polonia, şi nu România, pentru con­struc­ţia unei noi fabrici de motoare, investiţie de 500 mil. euro şi 1.500 de noi locuri de muncă. Anunţul are loc la o săptă­mână de când grupul german a anunţat o altă investiţie de 600 mil. euro la uzina din Ungaria, pierdută de asemenea de România. Pe piaţa locală Daimler a inaugurat luna trecută investiţia de 300 mil. euro de la Sebeş în fabrica de cutii de viteze, însă nu a anunţat niciuna nouă.

„După investiţia în uzina Mercedes-Benz care s-a dus la Kecskemet, construcţia fabricii de motoare în Polonia este al doilea eşec al strategiei autorităţilor române cu privire la atra­gerea unui producător german în ţară“, a spus Constan­tin Stroe, preşedintele Asociaţiei Constructorilor de Automobile din România (ACAROM). El spune că decizia de a merge în Polonia a fost determinată de trei factori prin­cipali, printre care infrastructura, lipsa argumentelor con­crete din partea guvernului şi lipsa unei decizii, timp de cinci ani de zile, cu privire la învăţământul profesional.

La solicitarea ZF, oficialii Ministerului Economiei au declarat că „partea română şi-a arătat deschis şi transparent dorinţa de a dezvolta concret, în continuare, colaborarea cu Daimler, folosind instrumente precum ajutor de stat, facilitarea negocierilor cu comunităţile locale, facilităţi pentru personalul angajat“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO