Companii

România a trimis peste graniţe energie de 100 mil. euro la 9 luni, 7,5% din tot ce s-a produs

România a trimis peste graniţe energie de 100 mil. euro...

Autor: Roxana Petrescu

24.11.2016, 00:00 236

Consumul de energie a scăzut cu 0,3% în primele nouă luni din acest an comparativ cu aceeaşi perioadă din 2015, producţia are un minus de 3,6%, în timp ce exporturile de energie sunt cu 32% mai mici faţă de 2015.

Potrivit datelor publicate de Transelectrica, transportatorul naţional de energie, în primele nouă luni ale anului România a avut un consum intern de energie de circa 40,6 TWh, cu 0,3% mai mic faţă de perioada similară a anului trecut, al doilea şi al treilea trimestru având o influenţă negativă asupra evoluţiei cererii.

Scăderea consumului a fost dublată de o scădere a producţiei de energie de circa 3,6%. Totodată, una dintre cele mai importante scăderi a fost înregistrată de exporturile de electricitate, care s-au comprimat în perioada analizată cu aproape 32% faţă de perioada similară a anului trecut.

Datele Transelectrica arată că România a dus peste graniţe energie în valoare de circa 100 de milioane de euro, exportând circa 3,3 TWh, adică 7,5% din ceea ce s-a produs. Exporturile de energie ale României se duc mai ales către Bulgaria, Serbia şi Ungaria. Datele Transelectrica arată că în Serbia, de exemplu, exporturile de energie au scăzut cu 33%, în timp ce cantităţile trimise spre Ungaria au scăzut cu 48% în perioada analizată. Importurile din cele două ţări au crescut însă substanţial. În Bulgaria totuşi, România a reuşit să trimită cu 18% mai multă energie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO