România ar putea primi de la Comisia Europeană 5 miliarde de euro în 2014, dacă menţine ritmul actual de absorbţie

5 ian 2014 Autor: Adelina Mihai

În ultimii cinci ani, absorbţia de fonduri structurale aproape că s-a dublat de la an la an, iar dacă acest ritm se va menţine în continuare, în economie ar putea intra peste 5 miliarde de euro în 2014, potrivit calculelor ZF.

În perioada 2007 – 2013, România a avut la dispoziţie aproape 20 de miliarde de euro de la Uniunea Europeană prin intermediul fondurilor structurale, din care nu a reuşit însă să atragă mai mult de 26% până în prezent.

Totuşi, din 2009 – primul an în care s-au văzut în statistici primele rambursări făcute de către Comisia Europeană în România – şi până în 2013, ritmul mediu de creştere a absorbţiei de fonduri UE a fost de circa 100% de la an la an. Numai în 2013, de exemplu, în economie au intrat rambursări “noi” de aproape 2,7 miliarde de euro, în creştere cu 145% faţă de sumele nou intrate de la Comisia Europeană în 2012.

Dacă în 2014 s-ar înregistra măcar o creştere de 100% a rambursărilor faţă de 2013, rezultă că în economie ar intra abnul viitor peste 5,5 miliarde de euro numai din absorbţia de fonduri structurale.

Fondurile europene rămân singura soluţie de finanţare ieftină, în condiţiile în care băncile străine au tăiat liniile de finanţare destinate subsidiarelor din România, iar investiţiile străine sunt la o cincime din nivelul de dinainte de criză.

Bilanţul fondurilor UE ilustrează cel mai mare dezastru al ultimilor şapte ani: Să primeşti 20 de miliarde de euro gratis şi să cheltuieşti doar 5, în plină criză

 
Cuvinte cheie:
miliarde
, absorbtie
, mentinere

Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!

Comentariul a fost adaugat si va aparea dupa ce va fi moderat!

Comentariile vor fi publicate doar după moderarea acestora de către redactori. Nu vor fi publicate comentariile care conţin injurii, un limbaj licenţios, instigare la încălcarea legii, la violenţă sau la ură, precum şi acuzaţii fără acoperire. De asemenea, pentru o mai bună comunicare, vă rugăm să oferiţi o adresă de mail validă. Vă mulţumim!

zf.ro
Abonează-te la Închide