Companii

România are 116 crame vizibile, de două ori mai puţine ca în Bulgaria

România are 116 crame vizibile, de două ori mai puţine...

Autor: Cristina Roşca

10.11.2015, 00:07 1769

România are în prezent doar 116 crame, respectiv companii care pro­duc şi îşi vând vinurile local, de două ori mai puţine decât în Bulgaria şi de peste zece ori mai puţine decât în Franţa, spune Alexandra Hash, care împreună cu partenera ei Alina Iancu au lansat site-ul revino.ro un site despre turismul viticol. Acesta este şi o platformă prin intermediul că­reia cele două antreprenoare or­ga­­nizează tururi la crame şi degustări.

În România existau la finalul anu­lui trecut circa 220 de companii ac­tive în producţia de vin, cu afaceri to­tale de 660,5 mil. lei, potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe. Dintre acestea însă, doar circa ju­mătate sunt vizibile în piaţă, mai exact produc şi îşi vând vinurile în România.

„Pe piaţa locală există circa 120 de crame vizibile, pe când în Bul­ga­ria, spre exemplu, sunt de două ori mai multe deşi este o ţară mai mică de­cât România. În sta­tistica cra­me­lor vi­zibile din România am luat în con­si­derare doar acele com­pa­nii care sunt active şi au vinurile în ma­ga­zine­le sau restau­ran­tele de pe pia­ţa lo­ca­lă. Sunt şi unele crame care pro­­duc doar pentru export, spre exem­­plu, dar vinurile lor nu există în pia­­ţa din Ro­mânia, aşa că nu le-am in­clus“, spu­ne Alexandra Hash. Ea adau­gă faptul că aceste crame nici nu vor să fie vizi­bile pe piaţa locală.

Piaţa viticolă din România este încă subdezvoltată, aşa că investi­to­rii continuă să vină şi să investească aici.

„În general investitorii se orien­tea­ză spre zonele din centrul şi sudul ţării, precum Moldova, Oltenia şi Mun­tenia“, spune Alexandra Hash.

Ea adaugă că există şi în cele­lal­te regiuni - Transilvania, Dobrogea sau Banat - dar nu la fel de multe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO