România are cel mai ieftin lapte crud din UE, dar importă lapte şi smântână de peste 97 mil. euro anual, potrivit datelor Comisiei Europene (CE) şi Eurostat, o situaţie atipică, în contextul în care preţul atractiv al laptelui din România ar putea constitui un motiv suficient de întemeiat care să determine fabricile să crească gradul de colectare a laptelui de pe plan local şi care să transforme România din net importator de lactate într-un important exportator.
În luna septembrie a acestui an laptele românesc se vindea la poarta fermei la 1,37 lei kilogram, la un preţ înjumătăţit faţă de preţul laptelui din Cipru, potrivit celor mai recente date publicate de CE. Instituţia europeană măsoară laptele în kilograme, un litru de lapte având 1,03 kilograme.
„Din efectivul de 2 milioane de bovine, 60% sau mai mult sunt vacile din gospodăriile individuale. Ţăranul are trei vaci acasă, dar producţia de lapte nu i-o ia nicio fabrică pentru că are lapte neconform, care nu respectă standardele europene privind igiena sau calitatea laptelui, plus că este foarte greu de colectat. Greu strângi o cisternă de la ţărani”, a spus crescătorul de vaci de lapte Claudiu Daviţoiu din judeţul Ilfov, proprietarul Agroindaf Afumaţi.
Doar în jur de 20% din laptele produs în România ajunge să fie prelucrat în fabrici, potrivit statisticilor oficiale.