Companii

România are cel mai ieftin lapte crud din UE, dar importă lapte şi smântână de peste 97 mil. euro

România are cel mai ieftin lapte crud din UE, dar...

Autor: Roana Rotaru

30.11.2017, 00:07 1102

România are cel mai ieftin lapte crud din UE, dar im­por­tă lapte şi smântână de peste 97 mil. euro anual, po­trivit datelor Comisiei Europene (CE) şi Eurostat, o si­tua­ţie atipică, în contextul în care preţul atractiv al lap­telui din România ar putea constitui un motiv sufi­cient de în­temeiat care să determine fabricile să crească gradul de colectare a laptelui de pe plan local şi care să transforme România din net importator de lactate într-un important exportator.

În luna septembrie a acestui an laptele românesc se vindea la poarta fermei la 1,37 lei kilogram, la un preţ înjumătăţit faţă de preţul laptelui din Cipru, potrivit celor mai recente date publicate de CE. Instituţia euro­peană măsoară laptele în kilograme, un litru de lapte având 1,03 kilograme.

„Din efectivul de 2 milioane de bovine, 60% sau mai mult sunt vacile din gospodăriile individuale. Ţăranul are trei vaci acasă, dar producţia de lapte nu i-o ia nicio fa­brică pentru că are lapte neconform, care nu respectă stan­dardele europene privind igiena sau calitatea laptelui, plus că este foarte greu de colectat. Greu strângi o cisternă de la ţărani”, a spus crescătorul de vaci de lapte Claudiu Daviţoiu din judeţul Ilfov, proprietarul Agroindaf Afumaţi.

Doar în jur de 20% din laptele produs în România ajun­ge să fie prelucrat în fabrici, potrivit statisticilor oficiale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO