Companii

„România are potenţial şi ar putea trece printr-o perioadă de boom investiţional“

Ziarul Financiar va publica în această primăvară o nouă ediţie a anuarului ZF Top Tranzacţii, un produs care aduce în prim-plan protagoniştii celor mai importante fuziuni şi achiziţii din economia românească în 2015 şi începutul lui 2016

Ziarul Financiar va publica în această primăvară o nouă ediţie a anuarului ZF Top Tranzacţii, un produs care aduce în prim-plan protagoniştii celor mai importante fuziuni şi achiziţii din economia românească în 2015 şi începutul lui 2016

Autor: Cristina Roşca

07.03.2016, 00:05 487
România şi Slovacia au fost anul trecut vedetele regiunii în ceea ce priveşte piaţa de fuziuni şi achiziţii, revenind în prim-planul investitorilor pentru prima dată după 2008, potrivit unui raport al Euromoney.

La polul opus, pe pieţele din Ucraina şi Bulgaria a fost linişte.

În România s-au încheiat anul trecut 119 tranzacţii, cu o valoare totală de 3,1 mld. euro. Numărul tranzacţiilor a fost mai mic, însă valoarea totală a acestora a crescut cu 37%. De altfel, la nivelul anului trecut România s-a situat pe locul al doilea după Slovacia după valoarea medie a tranzacţiilor, de 26 mil. euro. Piaţa locală a depăşit astfel pieţe mai dezvoltate precum Cehia, Ungaria sau Polonia după valoarea medie a tranzacţiilor, un indicator important pe piaţa de profil, care arată cât de atrăgătoare este o piaţă pentru investitorii străini.

Mai mult, valoarea medie a tranzacţiilor încheiate anul trecut a ajuns la 26 mil. euro, cu 51% peste nivelul din 2014 şi de aproape trei ori mai mare decât în 2013, potrivit calculelor ZF pe baza datelor Euromoney.

„Perspectivele pentru Polonia sunt uşor pozitive, însă în Europa de Sud-Est România rămâne lider. România are potenţial şi ar putea trece printr-o perioadă de boom investiţional“, potrivit Euromoney. Indicatorii macroeconomici plasează piaţa locală în topul celor mai bune evoluţii din Europa, astfel că investitorii nu au întârziat să îşi îndrepte atenţia spre România.

Producţia, sectorul imobiliar, cel bancar şi IT-ul au fost anul trecut vedetele pieţei de fuziuni şi achiziţii din România. Cele mai importante patru sectoare din punctul de vedere al numărului de tranzacţii sunt responsabile pentru mai bine de jumătate din numărul total al acordurilor semnate în 2015.

Cele mai atrăgătoare sectoare vor fi şi în acest an producţia, sectorul bancar, telecom, IT şi domeniul imobiliar, in­clusiv depozitele logistice şi terenurile agri­cole, mai spun analiştii de la Euro­money, care pariază pe creştere şi în 2016.

În acest an deja au fost anunţate mai multe tranzacţii în piaţă, printre care preluarea Albalact de către Lactalis (acordul încă nu are acordul Concu­renţei) sau achiziţia de către Ikea a unui teren de 48 de hectare în nordul Bucu­reştiului.

„Potenţialul pieţei de fuziuni şi achiziţii în următorii ani este uriaş, atât în ceea ce priveşte numărul de tranzacţii, dar şi valoarea acestora.“

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO