Companii

România conduce pentru al patrulea an topul regional al modificărilor legislative, cu un total de 280 de legi adoptate

România conduce pentru al patrulea an topul regional al...

Autor: Roxana Rosu

15.12.2017, 12:12 833

România se situează pentru al patrulea an consecutiv pe primul loc în topul regional al modificărilor legislative, cu peste un sfert (280 legi) din totalul de 1040 legi adoptate între 1 august 2016 şi 1 august 2017 în şase ţări din Europa Centrală şi de Est (ECE), arată raportul Grayling AcTrend 2017, elaborat de Grayling în ECE.

Clasamentul se menţine neschimbat faţă de ultimii doi ani, cu Polonia (220 de legi) pe locul al doilea, urmată de Ungaria (200 de legi).

„Întotdeauna este interesant să observi modul în care alegerile sau preluarea Preşedinţiei CE influenţează activitatea aparatului legislativ. În ultimele 12 luni au avut loc alegeri în Bulgaria, România şi Cehia, ceea ce a avut un impact puternic asupra numărului de legi şi procedurii legislative în general. Aşteptăm să vedem ce ne rezervă lunile următoare, când electoratul din Ungaria este aşteptat la urne, Cehia se va pregăti pentru alegerile prezidenţiale, iar Bulgaria va prelua preşedinţia CE”, a declarat Peter Fecko, Director General în cadrul Grayling CEE.

Faţă de anul trecut, numărul legilor noi adoptate în România s-a redus cu 6,3%, peste media regională, iar faţă de 2013/2014 numărul acestora a crescut cu 9%.

Din totalul de 280 de legi, peste jumătate (157) au avut impact asupra altor domenii decât cel al afacerilor: educaţie, cultură, social, administraţie, justiţie, etc.

În cursul celor 12 luni analizate, 123 legi au afectat direct companiile, iar aproape jumătate dintre acestea (50) au avut impact asupra mediului de afaceri în general (legi referitoare la bugetul statului, codul fiscal, concurenţă, achiziţii publice, etc).

Cele mai afectate sectoare au fost serviciile, agricultura, sănătatea, sectorul financiar, industria, energia, sectorul IT&C.

Datele arată că România este lider regional la capitolul legi adoptate prin procedură extraordinară (49%), de cinci ori mai mare decât următorul clasat, Slovacia (9,5%). Contrar tendinţei regionale în această privinţă, în România s-a înregistrat o uşoară creştere (54,7% faţă de 51,6% în 2015/2016), după scăderea din perioada 2015/2016.

La nivel regional, volumul de legi noi a scăzut în august 2016-august 2017 cu 5,3%, după ce, timp de trei ani consecutiv, a înregistrat o creştere constantă.

Cea mai mare scădere în perioada analizată s-a înregistrat în Bulgaria, unde numărul legilor adoptate a scăzut cu 46%, pe fondul unei instabilităţi politice prelungite generate de alegerile parlamentare, instabilitate care a afectat evoluţia firească a procesului legislativ.

De asemenea, 17,7% din modificările legislative cu impact asupra activităţii companiilor au fost adoptate prin procedură extraordinară, în uşoară scădere faţă de anul trecut.

Aproape jumătate (45%) din legile adoptate în Europa Centrală şi de Est(468 din 1040) au avut un impact direct asupra companiilor, în timp ce mai bine de o treime dintre acestea au afectat mediul de afaceri în general (36% din 468 de legi). Spre deosebire de anii anteriori, când sectorul financiar a fost cel mai reglementat domeniu, în 2016-2017 majoritatea legilor adoptate cu impact asupra companiilor au afectat sectorul serviciilor (14%), agricultura (12%) şi sănătatea (11%), în vreme ce sectorul financiar a căzut pe poziţia a patra (10%). La nivel de regiune, sectoarele cel mai puţin afectate au fost IT&C şi sectorul energetic.

Ca şi în anii precedenţi, cea mai mare parte a legilor au fost iniţiate de guverne (76.7% faţă de 72.2% în 2015/2016).

Pe de altă parte, comparativ cu anul trecut, cei mai productivi parlamentari au fost cei din România (36%) şi Bulgaria (26%), în timp ce Polonia a înregistrat o scădere remarcabilă (-30%), valul de modificări legislative care a marcat anul trecut atenuându-se după alegeri. În România, numărul legilor iniţiate de parlamentari cu impact asupra afacerilor a crescut pentru al treilea an consecutiv, dublându-se faţă de perioada 2013/2014.

Interesul mass-media faţă de legile nou adoptate a scăzut la 33,1%, de la 48,5% anul trecut. Cele mai mari scăderi s-au înregistrat în Slovacia (42%) şi Polonia (28%). Singura creştere semnificativă (+27%) a fost constatată în Cehia, unde 2017 este an electoral, perioadă în care mass-media este de regulă mai interesată de ştirile de natură politică.

Raportul anual Grayling AcTrend a analizat legile adoptate în perioada 1 august 2016 şi 1 august 2017 în şase ţări din ECE - Bulgaria, Polonia, Republica Cehă, România, Slovacia şi Ungaria. Raportul include totodată o prezentare a contextului politic şi o analiză a activităţii guvernelor acestor ţări. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO