Companii

România devine un hub al producţiei de electrocasnice

Autor: Cristina Roşca

16.06.2015, 00:07 2410

România a devenit în ultimii ani o destinaţie tot mai căutată de pro­du­cătorii de electrocasnice care vin aici pentru a cumpăra sau pentru a ridica de la zero fabrici, convinşi de costurile mici cu forţa de muncă şi de poziţia geografică favorabilă, în „inima“ Eu­ropei.

Până acum câţiva ani piaţa era dominată de doar două nume mari - Arctic şi Elec­trolux. Începând cu 2009 însă, pe lista investitorilor din industria de profil s-au adăugat alte nume internaţionale precum Philips şi DeLonghi, iar ultimul producător care şi-a anunţat ieri planurile pentru România este grupul german Kär­cher, cu afaceri anuale de 2 mld. euro şi cu un total de 10.000 de angajaţi. „Au existat mai mulţi factori care au contribuit la decizia noastră de a investi în România: costul competitiv cu forţa de muncă, poziţia geografică a României, faptul că aveam deja local o bază formată din 50 de furnizori şi faptul că exista deja o companie proprie (...)“, spun oficialii Kärcher.

Unul dintre principalele motive pentru care giganţii din Occident vin să producă înspre Est este faptul că salariile sunt de 4-5 ori mai mici decât în Vest. Totuşi, un român în producţia de profil câştigă în medie 2.200-2.500 de lei, peste salariul mediu net din economie cu mai mult de o treime.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO