Companii

România este pe locul şase în UE şi pe locul 13 în lume la producţia de vin, cu toată scăderea din ultimii trei ani consecutiv

România este pe locul şase în UE şi pe locul 13 în...

Autor: Mădălina Dediu Panaete

13.04.2017, 21:00 1280

Producţia de vin a României s-a situat anul trecut la 3,3 milioane de hectolitri, fiind în scădere cu 8% faţă de anul precedent, arată datele Organizaţiei Internaţionale a Viei şi Vinului (OIV). Astfel, România a avut pentru al treilea an consecutiv o producţie mai mică.

România s-a clasat anul trecut pe locul 13 la nivel mondial şi pe şase în Uniunea Europeană ca nivel al cantităţii de vin realizată, într-un clasament în care lideri sunt Italia, Franţa şi Spania.

Italia este cel mai mare producător de vin din lume, realizând anul trecut aproape 51 milioane de hectolitri de vin, conform datelor OIV. România ocupă locul 11 în lume şi cinci în UE ca nivel al suprafeţei ocupate cu viţă-de-vie.

Cu toate că este unul dintre cei mai mari producători de vin din lume, România nu intră în clasamentul celor mai mari zece exportatori.

România exportă anual doar 4% din totalul vinului pe care îl produce, cifră care o poziţionează pe penultimul loc în UE (între ţările care produc vin), fiind urmată doar de Malta. Prin comparaţie, marii producători precum Spania sau Italia exportă circa jumătate din ce produc. Exporturile anuale de vin ale României depăşesc 20 milioane de euro, în timp ce importurile au o valoare dublă, conform celor mai recente date.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO