Companii

România exportă sare de 20 mil. euro pe an

Anul trecut Salrom a produs 2,3 milioane de tone de sare. Foto Shutterstock

Anul trecut Salrom a produs 2,3 milioane de tone de sare. Foto Shutterstock

Autor: Roxana Petrescu

01.09.2013, 21:12 1874

Salrom, singurul producător de sare din România, resursă care plasează piaţa locală printre primele nouă la nivel european, spune că o treime din afacerile de anul trecut a venit din exporturi.

Dincolo de sare, România mai intră în clasamentele europene şi prin alte resurse. De exemplu, la nivelul anului 2011 România era al cincilea mare producător de petrol din Europa, ocupând o poziţie similară şi în ceea ce priveşte producţia de gaze naturale.

Salrom îşi extrage producţia din 9 perimetre concesionate care împreună înseamnă zăcăminte de sare de 90 de milioane de tone. În timp ce exporturile aduc o bună parte din afacerile companiei, pe plan local businessul Salrom este afectat de insolvenţele sau falimentele care au marcat industria în anii de criză.

„Cantitatea de sare în soluţie produsă în ultimii ani are un trend descendent din cauza sistării activităţii de la Uzina de Produse Sodice Ocna Mureş, 2010, şi a  reducerii canti­tăţii de materii prime, sare soluţie şi calcar, livrate către Oltc­him, client care s-a confruntat în cursul ultimilor ani cu serioase probleme legate de finanţarea productiei proprii“, spune Aurel Bucur, directorul general al companiei.

Ţinând cont de acest context de piaţă, anul trecut Salrom a produs 2,3 milioane de tone de sare, faţă de un total de 2,5 milioane de tone în 2011, înregistrând scăderi şi pe celelalte categorii de produse cum sunt calcarul sau tuful vulcanic. În total, exporturile de anul trecut s-au ridicat la circa un milion de tone de sare, potrivit estimărilor ZF. Compania a avut anul trecut afaceri de 272 mil. lei (61 mil. euro).

Citiţi mai multe pe www.zfcorporate.ro

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 02.09.2013

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO