Companii

Romania Invest, compania care detine 800 de apartamente: Suntem nemultumiti de locuintele cumparate. Multe apartamente nu sunt la calitatea promisa

20.02.2009, 00:00 191

Reprezentantii fondului de investitii norvegian Romania Invest, care au precontractat 800 de apartamente in Bucuresti inca din stadii incipiente de constructie, declara ca sunt nemultumiti de calitatea locuintelor finalizate, motiv pentru care nu fac receptia apartamentelor decat dupa remedierea problemelor.

"Multe apartamente nu sunt la calitatea promisa de catre dezvoltator, motiv pentru care ne-am dat seama cat de important este sa avem colaboratori precum avocatii de la Tuca Zbarcea si consultantii de la King Sturge, alaturi de care nu facem receptia apartamentelor decat dupa ce sunt la standardul cerut", a declarat Bjorn Hauge, country manager al companiei.
80 din cele 800 de apartamente cumparate sunt in prezent finalizate, in proiectele Residenz din Chitila, Ten Blocks din Militari si My Dream din Pipera. Compania norvegiana a platit pana in prezent circa 30 de milioane de euro din fonduri proprii ca avansuri pentru cele 800 de apartamente, singurele achitate integral fiind 15 apartamente din Residenz.
Compania va incepe in urmatoarea perioada vanzarea sau inchirierea locuintelor, proces pentru care a fost creata o firma specializata - Be Igloo -, iar in urmatoarele saptamani va fi construit si un showroom.
"Am renegociat in patru proiecte preturile si termenele de plata si am obtinut in unele cazuri reduceri de 10%. Voi fi fericit daca reusim sa vindem anul acesta 30-40 de apartamente, desi actionarii si-ar dori probabil un numar dublu. Preturile vor fi la valori apropiate de cele ale dezvoltatorilor, deoarece nu vrem sa intram in competitie cu ei", a mai spus Hauge.
Firma mai detine apartamente in proiectele Blue Tower si Planorama din Colentina, Armonia din Titan si Vitan Platinum Towers.
Valoarea de piata a celor 800 de locuinte era apreciata la 115 milioane de euro in noiembrie anul trecut, in timp ce costul total de achizitie se ridica la circa 80 de milioane de euro.
"Valoarea de piata a apartamentelor este putin mai mica in prezent", admite Hauge, care a mai spus si ca valoarea banilor in aceste zile este de 4-5 ori mai mare decat inainte de criza. Cu toate acestea, directorul firmei care numara aproximativ 500 de actionari apreciaza ca preturile apartamentelor nu vor suferi o corectie substantiala in urmatoarea perioada.
"Romanii se tem de achizitii in aceasta perioada deoarece vor sa vada ceva palpabil. Noi avem in prezent 80 de apartamente pe care le putem arata inainte de vanzare."
In piata rezidentiala circa jumatate din apartamentele vandute in ultimii ani au fost achizitionate de catre investitori, un alt exemplu fiind canadienii de la Benevo, care la randul lor au un portofoliu de circa 900 de apartamente in Capitala.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO