ZF 24

România îşi ia adio de la gazele venite prin Nabucco. Azerii au ales alt traseu

România îşi ia adio de la gazele venite prin Nabucco....

Autor: Roxana Petrescu

26.06.2013, 22:30 1735

O aşteptare de mai bine de zece ani s-a terminat ieri cu anunţul sec făcut de austriecii de la OMV: Nabucco Vest, ce a mai rămas din proiectul iniţial al Nabucco, a pierdut şansa de a livra gaze azere din zăcământul caspic mamut Shah Deniz II prin intermediul unei conducte de 1.300 de kilometri care unea Bulgaria de Austria via România.

„Pierdem foarte mult prin această decizie. Pierdem prin tarifele de transport pe care le-am fi putut câştiga prin Transgaz, pierdem zece ani de zile în care am investit milioane de dolari în acest proiect, pierdem locuri de muncă, pierdem rolul pe care puteam să-l avem prin intermediul depozitelor de înmagazinare şi, da, pierdem şi şansa de a ne diversifica sursele de import“, spune Dumitru Chisăliţă, specialist în domeniul gazelor naturale.

Din toată dimensiunea proiectului, de circa 1.300 de kilometri, cea mai mare parte a conductei ar fi trecut prin România, 475 de kilometri.

„La nivel regional vom continua eforturile pentru realizarea proiectelor demarate, între care rămâne o prioritate proiectul AGRI“, au spus reprezentanţii Departamentului pentru Energie condus de Constantin Niţă. Aceasta a fost singura reacţie oficială din partea autorităţilor române după ce proiectul Nabucco Vest a picat.

Citiţi mai multe pe www.zfcorporate.ro

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 27.06.2013

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO