Companii

România va fi al treilea exportator de grâu din UE şi în sezonul 2014/2015

România va fi al treilea exportator de grâu din UE şi...

Autor: Gabriel Razi

23.05.2014, 00:07 1445

România va rămâne în sezonul 2014/2015 al treilea exportator de grâu din UE cu livrări de 4 milioane de tone, în scădere cu 17% faţă de sezonul precedent, dar peste alţi producători mari precum Polonia, Italia sau Bulgaria. România rămâne însă mult în spatele liderilor Franţa şi Germania.

Aproape întreaga miză a afacerilor de export va fi reprezentantă de pieţele din Orientul Mijlociu şi Africa având în vedere că 3 mil. tone vor fi livrate către aceste destinaţii.  Recolta va fi de 7,4 mil. tone, la acelaşi nivel ca anul trecut, iar producţia UE va fi cea mai mare din ultimii şase ani. În consecinţă, tendinţa preţului grâului în lunile de vară va fi una de scădere în condiţiile în care care în această perioadă oferta disponibilă va depăşi cererea. „Cei fără spaţii de depozitare care vor vinde imediat după recoltă vor pierde 10 euro la fiecare tonă de grâu“, spune Ste­phen Karl, managing director al Almos, o fermă de 7.000 ha din Neamţ.

Importatorii au început deja să îşi asume poziţii pe piaţa de achiziţii pentru sezonul ce va începe în iulie astfel că un procesator din Coreea de Sud a achiziţionat deja 55.000 de tone de grâu furajer din SUA la 288 $/tonă C&F (preţ de export ce include şi transportul până în portul de destinaţie).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO