Companii

Romanii au dat mai multi bani pe tigari decat pe masini in prima jumatate a anului

Romanii au dat mai multi bani pe tigari decat pe masini in prima jumatate a anului
16.07.2009, 00:00 73

Vanzarile de autoturisme pe piata locala s-au ridicat la aproximativ 860 mil. euro in primele sase luni, potrivit calculelor ZF, in scadere cu peste 65% comparativ cu perioada similara a anului trecut, la un volum de circa 70.000 de unitati comercializate.
Declinul in valoare a fost insa mai puternic decat cel in volum, in conditiile in care pretul mediu al masinilor de import a scazut cu 15% datorita campaniilor de discounturi derulate de majoritatea dealerilor, dar si cresterii ponderii modelelor pe benzina care au un pret mai scazut decat cele diesel.
Spre comparatie, piata tigarilor, cea mai mare categorie de bunuri de larg consum din Romania, a atras in prima jumatate a anului peste 1,1 mld. euro. Raportat la anul 2008, situatia celor doua mari piete era net in favoarea autoturismelor, care rulau in jur de 5 mld. euro, in timp ce tigaretele s-au oprit la mai putin de 2,5 mld. euro.
"In cazul Porsche Inter Auto (PIA) pretul mediu al autoturismelor comercializate a scazut de la 19.000 de euro in 2008 la aproximativ 17.000 de euro in prezent si ne asteptam ca acest declin sa se accentueze pana la 15-16.000 de euro in a doua jumatate a anului", a declarat Alin Tapalaga, directorul general al Porsche Inter Auto, divizia de retail a Porsche Holding, care comercializeaza modele de la Skoda Fabia, cu un pret de 8.000 de euro, pana la modele Porsche si Audi care ajung la aproape 200.000 de euro.
Potrivit sefului PIA, declinul pretului mediu al masinilor ar fi fost mai puternic daca pe stoc nu s-ar fi regasit modele mai scumpe.

Masinile se vand doar cu discount
In ceea ce priveste piata totala a autoturismelor de import, potrivit jucatorilor din piata pretul mediu al acestora a scazut anul acesta cu 15% la aproximativ 14.000 de euro, in timp ce preturile Dacia s-au mentinut constante in jurul sumei de 8.000 de euro.
Vanzarile de autoturisme au inregistrat in primul semestru din acest an o scadere de aproximativ 50%, la 70.600 de masini, potrivit jucatorilor din piata auto. La nivelul intregii piete, declinul vanzarilor de autovehicule a fost de peste 55%, la putin peste 79.000 de unitati.
"In acest an vom vedea un declin al pietei auto de aproximativ 60%. Un volum exact nu se poate estima deoarece variabilele se schimba de la luna la luna. In ceea ce priveste anul viitor, declinul va mai incetini la 10-15%", a spus Mihai Bordeanu, directorul Lexus pentru regiunea balcanica.
La nivelul anului 2003
Piata locala a autoturismelor va atinge in acest an un prag de 130.000 de unitati, similar cu nivelul din 2003, potrivit declaratiilor anterioare ale lui Brent Valmar, vicepresedintele APIA, si Michael Grewe, directorul general Mercedes-Benz Romania.
"Estimam o revenire a pietei auto in trimestrul trei al anului viitor. Atunci estimam ca se va atinge pragul minim de la care vanzarile de masini vor incepe sa creasca", a subliniat Bordeanu.
Vanzarile marcilor premium de pe piata locala au inregistrat in primele sase luni ale anului un declin de 53% comparativ cu perioada similara a anului trecut, la un volum de 2.697 de unitati, potrivit jucatorilor din piata auto, scadere mai puternica decat in cazul pietei totale a autoturismelor.
"O surpriza pe piata o reprezinta segmentul premium, care a inregistrat o scadere mai puternica decat intreaga piata, contrar estimarilor initiale", a spus seful Lexus.
Dacia a atins la nivelul primelor sase luni din acest an cea mai ridicata cota de piata din ultimii doi ani, de peste 30% din piata autoturismelor, in conditiile in care in perioada similara a anului trecut constructorul de la Mioveni avea o cota de 27,9%.
Cel mai bine vanduta marca de import la nivelul lunii iunie a fost Hyundai cu 1.134 de unitati, in crestere cu 6% comparativ cu perioada similara a anului trecut, urmata de Ford cu 910 autovehicule si Renault cu 905 masini.

Nici inmatricularile nu o duc bine

Inmatricularile de autoturisme au inregistrat la nivelul lunii iunie o scadere de 60%, la 11.005 masini, potrivit statisticilor Directiei Regim Permise si Inmatriculari ale Vehiculelor din cadrul MAI.
In acelasi timp, la nivelul primelor sase luni declinul inregistrat de inmatricularile de autoturisme a fost de 58% comparativ cu perioada similara a anului trecut, la 62.653 de autoturisme.
O scadere importanta s-a vazut si la nivelul pietei importurilor de masini second-hand, daca ne raportam la lunile anterioare. Astfel, iunie a fost cea de-a doua cea mai slaba luna dupa ianuarie in ceea ce priveste inmatricularile de autoturisme la mana a doua. Comparativ cu perioada similara a anului trecut volumul acestora a inregistrat o crestere de aproape 80%, la 11.647 de autoturisme, in conditiile in care luna iunie din 2008 era ultima in care era in vigoare vechea taxa de prima inmatriculare care descuraja importurile de masini vechi, de la 1 iulie 2008 intrand in vigoare taxa de poluare.
 

Piata locala pierde cinci locuri in Europa. Dacia creste la export

La nivelul lunii iunie piata auto locala a inregistrat un declin de 61% al inmatricularilor de autoturisme in raport cu perioada similara a anului trecut, potrivit statisticilor Asociatiei Constructorilor Europeni de Automobile, la un nivel de 11.004 de autoturisme. Acest nivel claseaza Romania pe locul 14 la nivel european, fata de pozitia a noua detinuta in iunie 2008. La nivelul semestrului intai al acestui an, Romania se situeaza tot pe locul 14, in cadere cu trei pozitii comparativ cu perioada similara a anului trecut. Declinul la nivelul primelor sase luni este de 58%, la 62.620 de autoturisme. Dacia a inregistrat o crestere de aproape 30% la un volum de 117.131 de autoturisme inmatriculate la nivel european in primele sase luni, cel mai ridicat avans dintre toate marcile auto comercializate pe piata europeana.

Tigarile scot mai multi bani din buzunarele romanilor pentru ca s-au scumpit
In primul semestru al anului romanii au dat 1,14 miliarde de euro (aproape 5 mld. lei) pe tigari, potrivit unor date oferite de surse din piata. In aceasta perioada volumul vanzarilor a fost de 15 miliarde de tigarete sau 750 de milioane de pachete in comert. Producatorii de profil spun ca volumele de tigarete vandute la nivel local s-au diminuat usor in S1 fata de aceeasi perioada din 2008, insa valoric ar putea fi o crestere in acest interval, tinand cont ca produsele s-au scumpit cu circa 10% de la inceputul anului, ca urmare a majorarii accizei la tutun.  

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO