Companii

Românii au lăsat peste 80 mil. euro în Zara şi C&A

15.07.2010, 23:41 362

Spaniolii de la Inditex, care controlează brandurile Zara,Bershka, Stradivarius sau Pull & Bear, şi retailerul C&A,parte a Cofra Holding, companii care ocupă primul şi al treilea locîn topul european al retailerilor de fashion, au înregistrat anultrecut vânzări de peste 80 mil. euro în România, Zara fiind detaşatcel mai performant brand străin prezent pe această piaţă.
Inditex, aflat în al treilea an de prezenţă directă în România,şi-a majorat anul trecut vânzările din România cu 48%, la aproape75 mil. euro, pe baza extinderii reţelei de magazine cu 12 unităţi,la un total de 36 de magazine. Alte 19 locaţii sunt anunţate pentruacest an.
Profitul Inditex a ajuns la 17,5 milioane de euro în România,dintre care 10,9 milioane de euro doar cu brandul Zara. Sprecomparaţie, profitul Carrefour, cea mai mare reţea dehipermarketuri de pe piaţa locală, a fost anul trecut de 20 mil.euro, după ce francezii, prezenţi din 2001, au investit între 300şi 400 mil. euro.
Şi C&A, al treilea retailer european de fashion, a avutîncasări de 7,9 milioane de euro într-un singur an şi a reuşit săfacă profit de 30.000 de euro cu 43 de angajaţi.
Cum în 2011 este aşteptată şi deschiderea primelor magazine H&Mde pe piaţa locală, trendul de creştere va fi continuat, mai alescă lista celor mai mari trei retaileri europeni va fi completată degrupul suedez.
În 2009, celelalte "nume mari" din Europa prezente şi în România -Marks & Spencer, Next şi Benetton - reţele care nu sunt intratedirect la nivel local, ci prin intermediul unor parteneriate sauprin franciză - au avut probleme din cauza contracţiei consumului,toate trei reţelele anunţând pierderi şi chiar scăderi aleafacerilor, în cazul Benetton şi Marks & Spencer.
La nivel local, topul retailerilor de îmbrăcăminte arată diferitfaţă de cel european, care include şi marca H&M, aşteptată înRomânia la începutul anului viitor.
Companiile care urmează Inditex sunt Elmec, importatorul branduluiNike, Kenvelo, Jolidon, Solmar care are Mango şi Promod sau StaffCollection, companie locală a familiei Mihet, care deţine House ofArt, Fox sau Levi's.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO