Românii cheltuie 1 mld. euro în pieţele agroalimentare

5 sep 2014 Autor: Cristina Rosca

Românii cheltuie anual în pieţele volante şi agroalimentare circa 1 mld. euro, respectiv 7% din banii pe care îi dau în comerţul cu dominantă alimentară, potrivit calculelor ZF pe baza datelor companiei de cercetare de piaţă GfK.

ZF a calculat vânzările în pieţele volante pornind de la o estimare de 14 mld. euro a comerţului cu dominantă alimentară unde cea mai mare pondere o au hipermarketurile şi supermarketurile, cu o cotă de piaţă cumulată de peste 40%.

Datele oferite de GfK privind structura comerţului local cu dominantă alimentară oferă astfel o primă estimare privind vânzările din pieţele volante şi agroalimentare din România, unde cea mai mare parte a vânzărilor este nefiscalizată.

„În multe oraşe din România, de cele mai multe ori oraşe mici şi medii, comerţul modern a pătruns abia în ultimii 2-3 ani, astfel că pieţele au fost mul­tă vreme una dintre puţinele opţiuni. Este vorba şi de obişnuinţă şi de tra­diţie“, crede Marcelo Mihai, senior consultant în cadrul companiei de consultanţă în management Geva& Com­pany. Totuşi, în ultimii ani, pieţele au pierdut tot mai mult teren, la fel ca tot comerţul tradiţional, sub povara expansiunii agresive a reţelelor străine.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 05.09.2014

 
Cuvinte cheie:
Romani
, cheltuieli
, pietele agroalimentare
, alimente
, piete volante
, hipermarketuri
, consultanta
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide