Companii

Romet: Dacă avem industrie şi agricultură, restul vine de la sine

Romet: Dacă avem industrie şi agricultură, restul vine de la sine

Constantin Toma a început afacerea după ’90 cu fabricarea de căruţe, iar acum a ajuns la un business de 275 mil. euro

Autor: Adrian Cojocar

13.04.2011, 23:59 174

Într-un interviu acordat ZF, Constantin Toma, unul dintre ceimai mari industriaşi din România ce rulează cu holdingul Romet 275mil. euro pe an, dar care nu este foarte cunoscut, spune căindustria şi agricultura sunt principalele motoare ale economiei şică statul ar trebui să pună accentul pe dezvoltarea lor pentru cădacă acestea sunt performante, celelalte sectoare se vor dezvoltade la sine.

Criza a arătat că ţările care au dezvoltat industria şiagricultura şi-au revenit mai rapid. România redescoperă după 20 deani că deţi­ne terenuri care fac cât o mină de aur în condi­ţiilecreşterii puternice a preţurilor la alimente.

"Chiar citeam în Ziarul Financiar că Germania a avut o creştereeconomică puternică anul trecut pentru că au pariat pe industrie.Cred că şi pentru România industria şi agricultura ar trebui să fieprincipalele motoare care ar trebui să-i intereseze pe politicieniinoştri. Dacă ai o industrie şi o agricultură performante, ai şipreţuri competitive", spune Constantin Toma, care în perioada 2000- 2004 a fost senator PSD.

Toma consideră că este bine că vin străinii să investească înRomânia, precum Renault sau Nokia, dar crede că ar trebui să existeo industrie autohtonă mai puternică. În timp ce PIB-ul a crescutdin 1990 până în prezent de peste trei ori, de la 35 mld. euro la116 mld. euro, în topul primilor 100 de exportatori au ră­mas doarşapte companii cu capital românesc.

"Faptul că ne-am văzut lideri pe segmentul de maşini şiechipamente este o bucurie, dar şi o mâhnire pentru mine pentru cădacă am ajuns acolo producând aşa de puţin faţă de ce ştiam eu căse producea înainte înseam­nă că este o problemă. Noi acum nu maiavem concurenţă românească. La Dacia se aduc piese din afară caresunt asamblate în ţară, la Nokia la fel. Trebuie să avem şi noipartea noastră de industrie românească", spune omul de afaceri.

La nivelul României sunt zone care s-au dezvoltat puternic, cumeste cea a Bucureştiului, dar alte zone se zbat în sărăcie după cemajoritatea populaţiei a plecat la muncă în străinătate.

Holdingul Romet a crescut în toţi anii de criză din 2008 şi pânăîn prezent ca urmare a sumelor mari de bani care s-au pompat înRomânia prin proiecte finanţate cu fonduri europene în domeniulreţelelor de apă şi canalizare. "Pentru 2011 sunt optimist însensul că preţurile agricole nu au unde să scadă. Am prognozat ocreştere de 10-15% şi sper ca anul acesta să depăşim pragul de 300de milioane de euro cifră de afaceri. Industria apei inclusivirigaţiile sunt motorul de creştere pentru că proiectele acestea dela Uniunea Europea­nă pun accent foarte mult pe alimentarea cu apăşi canalizare, staţii de epurare. În al doilea rând sunt proiecteeuropene pe agricultură care îi obligă şi le dau punctesuplimentare celor care includ în proiect instalaţii de irigatpentru că dacă nu există irigaţie, nu ai o producţie agricolăsigură", a precizat Toma.

Romet este lider detaşat în domeniul echipamentelor de apă dinRomânia. Holdingul mai este axat şi pe producţia de echipamentepentru hidrocentrale şi termocentrale, reuşind să exporte pe piaţadin Germania. Exporturile contribuie cu circa 10-15% la afacerilegrupului.

Toma deţine cea mai mare firmă agricolă din Buzău, respectivAgroglobal, care se ocupă cu cultivarea a câteva mii de hectare decereale. Romtet, Aromet, Grup Romet şi Agroglobal sunt companiilefanion ale holdingului care include în total 22 de firme şi circa2.000 de angajaţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO