Companii

Romgaz livrează gaze ELCEN şi în martie, dar avertizează cu instanţa în privinţa datoriilor

Romgaz livrează gaze ELCEN şi în martie, dar...

Autor: Marius Oncu

29.02.2016, 00:03 78

"Consiliul de Administraţie al Romgaz a hotărât continuarea relaţiilor comerciale cu Electrocentrale Bucureşti prin încheierea unui act adiţional pentru luna martie în aceleaşi condiţii contractuale cu cele din contractul de vânzare-cumpărare gaze naturale nr. 34/2015", se arată într-un raport transmis de Romgaz Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Totodată, Consiliul de Administraţie a cerut conducerii Romgaz să încheie până la 10 martie convenţia de eşalonare a datoriei ELCEN, cu garanţiile cerute anterior de Romgaz, urmând ca în caz contrar Romgaz să dea în judecată ELCEN.

"Consiliul de Administraţie solicită conducerii executive a companiei demararea acţiunilor pentru încheierea, până la data de 10 martie 2016, a convenţiei de eşalonare pentru datoria înregistrată de Electrocentrale Bucureşti, în condiţiile obţinerii de garanţii aşa cum au fost stabilite prin hotărârea consiliului de administraţie al Romgaz nr.23/2015, iar în caz contrar declanşarea, până la data de 15 martie 2016, a procedurilor pentru acţionarea în instanţă a Electrocentrale Bucureşti, prin procedură simplă", potrivit companiei.

Electrocentrale Bucureşti înregistra la finele anului trecut o datorie restantă de peste 300 milioane de lei către Romgaz.

La finele lunii ianuarie, Consiliul de Administraţie al Romgaz a mai aprobat încheierea unei convenţii de eşalonare pentru o parte din datoria înregistrată de ELCEN concomitent cu încheierea unui contract de ipotecă imobiliară de rang I pentru imobilele propuse de Electrocentrale Bucureşti în luna decembrie 2015.

ELCEN este producătorul şi furnizorul de agent termic pentru RADET, companie responsabilă de distribuţie la nivelul Capitalei. ELCEN avea de recuperat, la finele lunii februarie, de la RADET aproape un miliard de euro, din care 650 milioane euro reprezintau debitul principal (pentru marfa livrată), iar restul penalităţi.

Romgaz este cel mai mare producător şi principal furnizor de gaze naturale din România. Compania este listată la Bursa de Valori din Bucureşti şi la Bursa din Londra. Acţionarul principal al companiei este statul român, cu o participaţie de 70%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO