Companii

Rosa Sanchez, directorul Biroului Comercial al Ambasadei Spaniei: Romania are nevoie de un nou model de administratie, mai eficient

Rosa Sanchez, directorul Biroului Comercial al Ambasadei Spaniei: Romania are nevoie de un nou model de administratie, mai eficient

Rosa Sanchez, directorul Biroului Comercial al Ambasadei Spaniei in Romania: Cand a aderat la UE, Spania avea deja o administratie publica functionala, competenta, eficienta si asta consider ca ar trebui imbunatatit in Romania. Guvernul roman ar trebui sa concentreze resurse pentru a stabili un model de administratie pe care doreste sa-l dezvolte.

05.10.2008, 20:00 93

Anul trecut, valoarea schimburilor comerciale intre Romania si Spania a ajuns la 1,5 mld. de euro, iar pentru acest an, Rosa Sanchez Yebra Alonso, directorul Biroului Comercial al Ambasadei Spaniei in Romania, estimeaza ca va fi intre 1,8 si 2 mld. euro. "Din 2004 si pana in prezent, comertul intre cele doua tari s-a dublat. Exporturile Spaniei catre Romania au crescut cu 30% pe an", spune ea.

Reprezentantul Ambasadei Spaniei adauga ca desi Romania se afla pe o panta ascendenta in ceea ce priveste cresterea economica, problema principala pe care oficialii romani trebuie sa o ia in calcul este sustinerea acestei cresteri economice. "Romania deja se descurca bine, iar modelul Spaniei poate fi in continuare un bun reper pentru guvernul tarii", sustine Rosa Sanchez.
Spania a investit in ultimii ani foarte mult in infrastructura, in prezent avand circa 14.000 de kilometri de autostrazi. "Ca si Romania, suntem o tara periferica si deci am realizat foarte curand ca a avea o infrastructura moderna care sa ne lege de centrul si estul Europei va fi esential pentru cresterea noastra economica. Am intampinat dificultati, pentru ca relieful Spaniei nu este unul foarte lin, insa am pus la bataie creativitatea si forta de munca si toate resursele necesare pentru a dezvolta una dintre cele mai performante infrastructuri din Europa", sustine Rosa Sanchez.
Dupa aderarea la UE, Spania a investit circa 3% din PIB pentru investitii in infrastructura. "Ritmul investitiilor a scazut in ultima perioada la 1,5-2% din PIB, dar inseamna o suma importanta de bani, deoarece PIB-ul nostru este de noua ori mai mare decat al Romaniei. Anul trecut am cheltuit 25 de miliarde de euro in infrastructura, ceea ce inseamna aproape toata suma pe care Romania o va primi in perioada 2007-2013 de la UE ca fonduri nerambursabile", explica oficialul Ambasadei Spaniei. Anul trecut, Romania a avut un nivel al PIB-ului de 121 mld. euro, fata de Spania care a inregistrat un produs intern brut de 1.050 mld. euro. Anul trecut, Spania, care este a doua destinatie turistica din lume, a atras peste 70 mil. turisti.
Un alt factor important care a dus la dezvoltarea economiei spaniole este sistemul administrativ. "Cand a aderat la UE, Spania avea deja o administratie publica functionala, competenta, eficienta si asta consider ca ar trebui imbunatatit in Romania. Guvernul roman ar trebui sa concentreze resurse pentru a stabili un model de administratie pe care doreste sa-l dezvolte", spune Rosa Sanchez.
Un factor esential, din punctul sau de vedere, este pregatirea si mentinerea fortei de munca in acest sector. "Este esential sa mentii oamenii in sistem pentru ca daca pleca dupa cativa ani, iau cu ei know-how-ul si apoi trebuie sa pornesti din nou de la zero. Administratia are un rol cheie in derularea fondurilor de la UE si nu numai", spune directorul Biroului Comercial al Ambasadei Spaniei in Romania.
Ea sustine ca Spania s-a diferentiat de tarile din UE si prin adoptarea unei politici de privatizare a companiilor din industriile cheie. "In Spania toate guvernele au decis ca cel mai bun mod de a merge inainte este de a privatiza companii din sectoarele strategice, cum ar fi cel energetic. Cetatenilor spanioli li s-a permis sa cumpere actiuni, iar intre timp aceste companii au devenit multinationale. Managementul eficient a avut dupa privatizare un efect pozitiv pentru ca statul nu a mai fost nevoit sa aloce fonduri pentru a acoperi datoriile companiilor care pierdeau sume importante, deci a fost o eliberare a bugetului statului. Statul nu doar ca a scapat de datorii, a reusit sa adune si venituri din taxe, iar acum companiile respective au crescut la nivel de multinationale", sustine Rosa Sanchez.
In domeniul telecomunicatiilor, avand 150 de milioane de clienti, Telefonica ocupa locul intai la nivel global. In tehnologie de varf si software INDRA realizeaza softul pentru trei din cinci avioane care aterizeaza oriunde in lume, administreaza 70% din piata romaneasca de electricitate. De asemenea, are un contract cu Ministerul Apararii cu o valoare de 80 mil. euro pentru a realiza sistemul de supravegherea a frontierelor de la Marea Neagra. Acestea sunt doar cateva exemple de companii care acum 20 de ani apartineau statului, iar intre timp sunt in sectorul privat.
Rosa Sanchez considera ca un atu al Spaniei, din punctul de vedere al politicii economice, l-a constituit orientarea catre o politica de investitii mai mult decat catre una de consum. "Nu este foarte important nivelul deficitului, ci de unde vine, din investitii sau din consum. Politica a fost sa reducem deficitul prin reducerea consumului public. Cand consumul este redus, impactul se reflecta in scaderea inflatiei, ratele dobanzii scad, companiile investesc mai mult, oamenii cumpara case, investesc in bunuri intr-un mod sustenabil, cresc veniturile la buget", spune ea.
Sanchez spune ca in prezent in Spania se inregistreaza o scadere a cresterii economice. "Este o situatie normala pentru ca am avut o crestere economica peste media din UE timp de zece ani. Problema este ca aceasta scadere a fost mai mare decat ne asteptam, ducand la o diminuare a activitatii economice".
Ea spune ca pentru situatia nu a fost o surpriza de exemplu pentru sectorul constructiilor de locuinte. "Nu te poti astepta ca o piata sa absoarba 500.000-800.000 de apartamente pe an la nesfarsit. Piata aceasta a fost reprezentativa in ultimii ani. Trebuie sa luam in considerare ca boom-ul in constructii a luat sfarsit. Inca se va construi, dar nu la rata la care am facut-o in umltimii zece ani. Doar in Spania s-au construit in ultimii ani aproape doua treimi din numarul de case construite in UE", sustine Rosa Sanchez.
Ea considera ca in Romania este nevoie de politici care sa ajute oamenii sa se mute in zonele din tara unde sunt create locuri de munca si sa atraga forta de munca plecata sa lucreze in strainatate. "O parte din oamenii care lucreaza in prezent in Spania va trebui sa se reorienteze oameni sau sa decida daca se vor intoarce in tarile de origine. Daca vrei o tara dezvoltata economica, trebuie sa oferi mobilitate a fortei de munca catre zonele cu potential de dezvoltare. De exemplu, in Bucuresti sunt multe locuri de munca, dar exista o problema cu gasirea unei locuinte la un pret sau la o chirie acceptabila", mentioneaza Rosa Sanchez.
De asemenea, ea spune ca este nevoie de un sistem legislativ stabil prin care sa fie atrasi investitorii. "Legile in Romania se schimba peste noapte si exista interpretari ale legii, iar asta nu e benefic pentru investitiile pe termen lung, trebuie sa fii mult mai predictibil", sustine directorul Biroului Comercial al Ambasadei Spaniei in Romania.
In Romania sunt inregistrate la Registrul Comertului circa 3.200 de companii romanesti cu capital spaniol. Principalele domenii in care investesc companiile spaniole sunt automotive, sectorul constructiilor si cel al energiilor regenerabile.
Spania se afla pe locul noua dintre tarile care au companii in Romania, daca luam in considerare capitalul social subscris inregistrat la Registrul Comertului, iar daca luam in considerare ultimii patru ani, se afla pe locul cinci, inaintea Italiei.
Spania este a opta economie din lume si investeste mai mult peste granita decat are investitii straine directe, ceea ce situeaza pe locul trei ca exportator de capital.
"Sunt sigura ca in viitor, Spania va fi un partener extrem de puternic pentru Romania, datorita faptului ca modelul nostru economic s-a dovedit functional si poate fi aplicat si-n Romania", afirma Rosa Sanchez.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO