Companii

S-a inchis Aradul? “Nicio banca nu ar mai finanta un mall in oras”

11.10.2009, 23:15 83

Competitia pe piata centrelor comerciale din Arad, unde 7-8dezvoltatori mizau sa atraga cea mai mare parte a banilor decumparaturi ai celor 180.000 de locuitori, pare sa se fi apropiatde sfarsit dupa deschiderea proiectului Armonia Center de lamarginea orasului in prima parte a anului trecut si ridicareastructurii proiectului Atrium Center in apropierea garii dinoras.

Aradul a fost unul dintre orasele tarii cu cel mai mare numar deproiecte de centre comerciale anuntate, dar in momentul de fata inafara celor doua proiecte nu se mai afla nimic altceva inconstructie.

Printre dezvoltatorii care si-au mai anuntat intentia de aconstrui centre comerciale in Arad se mai numara si companiile GTC,Mivan, Atrium European Real Estate sau AFI Europe, companie alcarei teren se afla in imediata vecinatate a proiectului AtriumCenter.

"Daca cei de la AFI vor face un parc de retail aici, ne vorintari pozitia si proiectele vor fi complementare, formand odestinatie mai puternica pentru cumparaturi. Cu toate acestea, esteputin probabil ca in urmatorii ani sa mai fie construite noi centrecomerciale in oras, deoarece nicio banca nu mai acorda acumfinantare pentru proiecte in Arad", apreciaza Michael Israeli,director si actionar al firmei Atrium Centers.

Constructia proiectului Atrium Center din Arad este finantata deMKB Bank, in timp ce antreprenorul general al proiectului este deasemenea o firma maghiara, constructorul Arcadom. Atrium Center acumparat terenul pentru constructia proiectului de la Arad in urmacu trei ani, iar lucrarile au inceput in luna septembrie a anuluitrecut.

Compania va inaugura in luna martie a anului viitor un centrucomercial cu o suprafata inchiriabila de 30.000 mp, in urma uneiinvestitii de 75 de milioane de euro. Printre cei mai importantichiriasi ai proiectului se numara Billa, Altex, C&A, Hervis,Humanic sau New Yorker, in timp ce compania Cinema City va opera uncinematograf cu zece sali.

Reprezentantii companiei spera sa atraga in cadrul proiectuluicel putin 10.000 de vizitatori zilnic, mai mult de 10% dinpopulatia orasului.

"Noi am facut un studiu privind obiceiurile de consum din orassi concluzia a fost ca principala problema a locuitorilor estelegata de lipsa banilor. In cadrul Armonia am ajuns la o mediezilnica de circa 7.800 de vizitatori pe zi, spre 9.000 in zilele deweekend", a spus Claudiu Szetyanszki, directorul centruluicomercial Armonia, primul centru comercial modern din Arad, deschisin 2008.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO