Companii

Salarii de gladiatori: Managerii privaţi din energie au plecat acasă cu până la 24.000 de euro lunar. Ce au făcut pentru companii?

galerie foto

galerie foto

Autor: Roxana Petrescu

20.12.2016, 00:07 24263

În prima parte din 2017, mandatele şefilor unora dintre cele mai puternice companii din energie vor expira. La finalul celor patru ani, executivii acestor jucători strategici vor fi  semnificativ mai înstăriţi faţă de momentul în care au devenit directori la stat în contextul în care unii dintre ei încasau lunar venituri de 24.000 de euro. Ce lasă însă în urmă?

La începutul anului 2013 a fost aleasă prima „generaţie“ de ma­nageri în baza Ordonanţei 109 prin care s-a urmărit depolitizarea marilor companii de stat prin aducerea unor executivi pe cri­terii de competenţe şi nu pe compatibilităţi politice.

Companiile din energie s-au înscris şi ele în acest experiment, în contextul în care lichidităţile semnificative sau bugetele generoase de investiţii le-au transformat ani de-a rândul în „borcane de miere“ pentru mediul politic, indiferent de cu­loare. Nuclerelectrica, Romgaz şi Transgaz sunt de departe cele mai interesante firme din domeniul energetic care de aproape patru ani de zile funcţionează sub condu­cerea unor manageri privaţi.

Transgaz deţine monopolul transportu­lui de gaze naturale din România, fiind un adevărat performer al marjelor de profit, Romgaz este cel mai mare producător de gaze din România, iar Nuclearelectrica este firma care administrează cele două reac­toare de la Cernavodă şi care aprinde unu din cinci becuri din România.

Toate sunt controlate de statul român, pachete minoritare fiind listate la bursă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO