Companii

Salt de 60% pentru afacerile Prodlacta Braşov la nouă luni

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Ana Maria Petcana

19.11.2014, 00:04 488

Producătorul de lactate Prodlacta din Braşov (simbol bursier PRAE) a încheiat primele nouă luni cu o cifră de afaceri de 29,28 milioane de lei (6,6 mil. euro), în creştere cu 60% comparativ cu perioada similară a anului trecut. Compania şi-a redus cu 6% pierderile până la 6,48 milioane lei (1,4 mil. euro) în acest interval.

La începutul lunii noiembrie, acţionarii societăţii au aprobat majorarea capitalului social cu 17,6 milioane de lei, până la 69,88 milioane de lei, pentru acoperirea pierderilor contabile ale producătorului.

Firma şi-a bugetat pentru acest an dublarea veniturilor şi reducerea pierderilor de aproape patru ori. Astfel, pentru anul în curs producătorul de lactate a bugetat venituri de 61,4 milioane de lei (13,8 mil. euro), de peste două ori mai mari faţă de anul trecut, şi pierderi în scădere de circa patru ori, la 3,14 milioane de lei.

„Principalul obiectiv urmărit în anul 2014 de către acţionarul majoritar al Prodlacta va fi creşterea cifrei de afaceri, care până în anul 2015 să ajungă la 20 milioane euro. În privinţa vânzărilor, principalele obiec­tive sunt: creşterea vânzărilor pe fiecare tip de client printr-o bună execuţie de piaţă şi prin implementarea unei sortimentaţii adecvate, crearea unei reţele proprii de distribuţie naţională pentru comerţul tradi­ţional, efectuarea de exporturi în pieţele unde JLC are deja piaţă de desfacere, în ţările vecine, precum şi oferirea de marcă proprie (a magazinelor) pentru export şi retehnologizarea societăţii pentru lansarea de noi produse“, se menţiona într-un raport al companiei.

În prezent, Prodlacta îşi desfăşoară activitatea de producţie în unitatea din Braşov. Producătorul mai deţine două fabrici de brânzeturi, în Făgăraş şi Homorod, ambele în judeţul Braşov, aflate în conservare din anul 2010. Societatea deţine şi o reţea de zece magazine proprii.

Producătorul de lactate a ieşit din insolvenţă în luna mai a anului trecut, după un an şi jumătate de administrare specială. Potrivit datelor de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), acţionarul majoritar al producătorului este grupul JLC, care prin JLC Germany şi JLC Chişinău deţine 58,55% din acţiuni. Grupul JLC, cu sediul la Chişinău activează în domeniul lactatelor, construcţiilor, transporturilor şi comerţului, având activităţi în Republica Moldova, Ucraina, Kazahstan, Germania şi România. Asociaţia salariaţilor deţine 13,48% din acţiunile Prodlacta, iar Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului 5,8%.

Acţiunile companiei se tranzacţionează pe piaţa RASDAQ la un preţ de 1,5 lei/titlu, referinţă la care valoarea de piaţă a Prodlacta este de 57,6 mil. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO