Companii

Şantierul Damen din Galaţi a livrat o navă de 138 de metri către transportatorul Maersk

Şantierul Damen din Galaţi a livrat o navă de 138 de...

Autor: Mădălina Dediu Panaete

08.02.2016, 00:03 2611

Constructorul de nave Damen Shipyards Galaţi, controlat de compania olandeză Damen Group, a livrat recent o navă care conectează cabluri electrice pe fundul mării către gigantul Maersk, un grup activ în transportul naval, logistică şi în sectorul de petrol şi gaze.

Nava, dezvoltată atât pentru transport, cât şi pentru instalaţii offshore, are o lungime de 138 de metri şi o lăţime de 27,5 metri. Şantierul poate construi orice tip de navă, de la iahturi, de care a fabricat deja anul trecut, la nave militare, iar printre cele mai importante comenzi actuale se numără nave de aprovizionare a platformelor maritime, remorchere sau nave de amplasare a cablurilor submarine pentru reţelele electrice ale fermelor eoliene off-shore. În noiembrie anul trecut, şantierul Damen avea în derulare comenzi în valoare de 726 mil. lei (165 mil. euro) pentru livrarea a cel puţin 32 de nave.

Pentru anul trecut, compania estima anterior că va înregistra o cifră de afaceri „aproximativ egală“ cu cea din 2014, respectiv peste 500 mil. lei (113,6 mil. euro), după o scădere cu 20% comparativ cu anul 2013. Totodată, Damen Shipyards Galaţi mizează pe un profit de circa  38-40 mil. lei (8,6-9 mil. euro) comparativ cu câştigul de 31,3 mil. lei de anul trecut.

 Cei mai mari cinci constructori de nave activi în România sunt Daewoo Mangalia, Vard Tulcea, Damen Galaţi, Vard Brăila şi şantierul Naval Constanţa.

Aceste companii controlează 80% din piaţa construcţiei de nave estimată la 3 mld. lei anual şi au împreună peste 11.000 de salariaţi. 

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO