Scăderea preţului petrolului loveşte în plin cel mai mare jucător petrolier român, dar şi principalul contribuabil la buget. Petrom se îndreaptă spre pierderi. „Întrebarea nu este dacă, ci cât de mari vor fi“

1 feb 2016 Autor: Roxana Petrescu

În 2013, Petrom făcea istorie fiind prima companie din România care înregistra un profit de peste 1 mld. euro. Acum situaţia s-a inversat dramatic. Activele din zona de explorare şi producţie au fost depreciate cu 400 mil. euro în T4.

Petrom, singurul producător local de petrol şi gaze, ar putea încheia anul 2015 pe pierderi, prăbuşirea bari­lului forţând compania la două serii de deprecieri succesive aplicate activelor din zona de explo­rare şi producţie.

Cea mai recentă, realizată în ulti­mul trimestru din 2015, este în valoare de 400 de milioane de euro (1,8 mi­liar­de de lei) şi ar putea anula câştigul de 223 de milioane de euro (991 de milioa­ne de lei) raportat în primele nouă luni în contextul în care analiştii spun că rezultatul nu poate fi echilibrat prin aportul celorlalte divizii.

Dacă aşteptările analiştilor, care la unison văd compania intrând pe pierderi în 2015, se vor adeveri, acesta va fi primul an de la priva­ti­za­rea din 2004 pe care Petrom îl va în­cheia pe minus. Compania îşi va anun­ţa re­zul­tatele pentru 2015 pe 18 februarie.

WikiZF: Profilul companiei Petrom

„Nu cred că este vreo şansă să vedem Petrom pe zero la finalul anului 2015. Sigur va fi o pierdere“, spune un analist de pe piaţa de capital.

„Întrebarea este cât de mare va fi această pierdere. Sincer să fiu, nu ştiu din ce va putea face profit anul acesta“, completează specialiştii de pe bursă.

Valul de estimări pesimiste privind rezultatele pe tot anul 2015 ale Petrom a venit după ce la finalul săptămânii tre­cu­te OMV a publicat tradiţionalul tra­ding statement la nivel de grup, un do­cu­ment în care este prezentată evoluţia pro­ducţiei, dar care conţine informaţii şi despre măsurile speciale imple­men­tate sau despre contextul de piaţă.

„Scăderea continuă a preţului petrolului şi al gazelor naturale, alături de volatilitatea pieţei ne-au determinat să revizuim din nou estimările noastre de preţ pe termen mediu şi lung. Aceste măsuri au cerut deprecierea unor active din zona de upstream (explorare şi producţie), deprecieri care s-au aplicat pentru activele în dezvoltare sau care pro­duc, dar şi celor din zona de ex­plo­rare. Aceste depre­cieri vor fi recu­nos­cu­te în al patrulea trimestru din 2015 şi se ridică la 1,5 miliarde de euro, din care aproxi­mativ 400 de milioane de euro sunt ale Petrom“, se arată în docu­men­tul publicat de OMV la finalul săptămânii trecute.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 01.02.2016

 
Cuvinte cheie:
petrom
, explorare
, productie
, pretul petrolului
, active
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide