www.zf.ro - Ultima actualizare 18:07
- Conferinte ZF
- Anuare ZF
- Anuare BM
- Fonduri mutuale
- Abonare
- Politica de confidentialitate
- Publicitate
- Contact
Scăderea preţului petrolului loveşte în plin cel mai mare jucător petrolier român, dar şi principalul contribuabil la buget. Petrom se îndreaptă spre pierderi. „Întrebarea nu este dacă, ci cât de mari vor fi“
1 feb 2016
În 2013, Petrom făcea istorie fiind prima companie din România care înregistra un profit de peste 1 mld. euro. Acum situaţia s-a inversat dramatic. Activele din zona de explorare şi producţie au fost depreciate cu 400 mil. euro în T4.Petrom, singurul producător local de petrol şi gaze, ar putea încheia anul 2015 pe pierderi, prăbuşirea barilului forţând compania la două serii de deprecieri succesive aplicate activelor din zona de explorare şi producţie.
Cea mai recentă, realizată în ultimul trimestru din 2015, este în valoare de 400 de milioane de euro (1,8 miliarde de lei) şi ar putea anula câştigul de 223 de milioane de euro (991 de milioane de lei) raportat în primele nouă luni în contextul în care analiştii spun că rezultatul nu poate fi echilibrat prin aportul celorlalte divizii.
Dacă aşteptările analiştilor, care la unison văd compania intrând pe pierderi în 2015, se vor adeveri, acesta va fi primul an de la privatizarea din 2004 pe care Petrom îl va încheia pe minus. Compania îşi va anunţa rezultatele pentru 2015 pe 18 februarie.
WikiZF: Profilul companiei Petrom
„Nu cred că este vreo şansă să vedem Petrom pe zero la finalul anului 2015. Sigur va fi o pierdere“, spune un analist de pe piaţa de capital.
„Întrebarea este cât de mare va fi această pierdere. Sincer să fiu, nu ştiu din ce va putea face profit anul acesta“, completează specialiştii de pe bursă.
Valul de estimări pesimiste privind rezultatele pe tot anul 2015 ale Petrom a venit după ce la finalul săptămânii trecute OMV a publicat tradiţionalul trading statement la nivel de grup, un document în care este prezentată evoluţia producţiei, dar care conţine informaţii şi despre măsurile speciale implementate sau despre contextul de piaţă.
„Scăderea continuă a preţului petrolului şi al gazelor naturale, alături de volatilitatea pieţei ne-au determinat să revizuim din nou estimările noastre de preţ pe termen mediu şi lung. Aceste măsuri au cerut deprecierea unor active din zona de upstream (explorare şi producţie), deprecieri care s-au aplicat pentru activele în dezvoltare sau care produc, dar şi celor din zona de explorare. Aceste deprecieri vor fi recunoscute în al patrulea trimestru din 2015 şi se ridică la 1,5 miliarde de euro, din care aproximativ 400 de milioane de euro sunt ale Petrom“, se arată în documentul publicat de OMV la finalul săptămânii trecute.
Continuarea pe ZFCorporate
ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.
Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 01.02.2016

BUSINESSMAGAZIN.RO

GO4IT.RO

GANDUL.INFO

MEDIAFAX.RO

PROSPORT.RO

TETELEJURNAL.RO

MONITORULJUSTITIEI.RO

BUSINESSMAGAZIN.RO
Ultimele stiri categorie (articol)

Newsletter
Înscrie-te la newsletter-ul ZF.ro ca să primeşti zilnic informaţiile de business care contează. Ia decizii în cunoştinţă de cauză!