Companii

Scandalul corporatist al începutului de toamnă. Cu 630 mil. euro în conturi, Electrica încaieră statul cu administratorii privaţi. VIDEO

Autor: Roxana Petrescu

10.09.2015, 00:08 1837

Pentru că administratorii privaţi s-au opus unor numiri politice în executiv, statul le-a respins planul de administrare şi remuneraţiile.

AGA de la Electrica, firmă în care statul este în continuare cel mai puternic acţionar cu o deţinere de 49%, a respins ieri planul şi re­mu­ne­raţiile administratorilor pri­vaţi, ge­nerând astfel un nou blocaj pentru com­pania care stă pe o pernă de cash de 630 mil. euro.

Votul de ieri vine în contextul în care surse din piaţă spun că statul vrea să-şi impună oamenii în conducerea executivă a companiei, prezenţa boardului privat fiind un obstacol în acest sens. Pe de altă parte, nici administratorii nu au niciun interes să renunţe la Electrica în contextul în care remuneraţiile pot ajunge şi la 50.000 de euro pe an.

Conflictul dintre stat şi administratorii privaţi de la Electrica descrie deja unul dintre cele mai fierbinţi scandaluri corporatiste ale anului. Indiferent însă de jocul celor două tabere, la mijloc este ţinută ostatică o companie cu 3,6 milioane de consumatori, cu resurse de invidiat şi cu mii de mici acţionari, care la un an de zile de la listare, la Bucureşti şi Londra, nu este capabilă să facă nicio investiţie majoră.

„Din păcate, Consiliul a observat de mai multe ori că statul român, prin Ministerul Energiei în calitate de acţionar, doreşte să păstreze un control asupra Electrica“, se precizează într-un document postat ieri pe site-ul Electrica. Publicarea documentului a venit la scurt timp după ce în AGA companiei a fost respins planul administratorilor, dar şi schema de remunerare.

În OUG 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, documentul prin care a fost ales CA-ul de la Electrica, se precizează, la articolul 13, punctul 3, că dacă planul de administrare nu este votat, atunci se alege un nou board în cel mult 60 de zile. 

Acum, Electrica spune că nu se mai aplică prevederile OUG 109/2011. Mai multe voci din piaţă spun însă că intenţia statului ar fi de a-şi pune în conducerea companiei mai mulţi oameni, schimbarea CA-ului fiind astfel un instrument la îndemână. Numele cel mai adesea vehiculat este cel al secretarului de stat Bogdan Badea, venit pe filieră liberală.

Mai mult, statul a mai găsit o modalitate prin care o bună parte din banii obţinuţi din listarea companiei ar putea ieşi din Electrica. Astfel, Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE), un braţ al Ministerului Energiei, îi cere distribuitorului de electricitate echivalentul a 1,3 miliarde de euro pentru că nu a urmărit îndeplinirea obligaţiilor postprivatizare în cadrul filialelor vândute. De la Ministerul Energiei nu a venit nicio explicaţie privind modul în care s-a ajuns la această sumă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO