Companii

“Schema de minimis a fost filmul prost al unui demers mimat de susţinere a IMM-urilor”

“Schema de minimis a fost filmul prost al unui demers...

Autor: Adelina Mihai

28.08.2013, 16:09 1216

O parte dintre cititorii ZF care au încercat  să îşi depună online, în această dimineaţă, proiectele pentru obţinerea unui ajutor de minimis de până la 200.000 de euro  spun că serverul ministerului de Finanţe a căzut, că nu au reuşit să îşi înscrie niciun proiect şi solicită o reluare a procedurii. Bugetul total alocat acestei scheme de ajutor de stat este de 500 de milioane de lei, iar în cinci minute, în această dimineaţă, a fost epuizat, după ce 644 de firme au reuşit să îşi depună proiectele.

 

Citiţi mai jos e-mailurile trimise de cititorii ZF:

 
 
  • Valentin Duţă, Just Ideas
 

Nu au fost filtre care sa nu permita inscrierea de pe acelasi IP a mai multor proiecte.

Din contra, unele firme de consultanta au folosit programe care sa depuna automat  in cateva secunde zeci de proiecte. Poate si asta e motivul pentru care server-ul ministerului a cazut.

Desi am folosit conexiuni de internet diferite, calculatore diferite, nu am reusit sa trimitem aplicatiile. Am avut 3 proiecte, si nu am reusit sa depunem niciunul.

 
  • Dragoş Alexandru Feurdean

Am incercat sa depun 6 proiecte Am fost pregatit cu 6 oameni si sase calculatoare .Nu am reisit nimic. Aceeasi poveste.

 
 
  • Oravicean Vlad
 

Referitor la subiectul inscrierii online a proiectelor finantate prin schema de minimis pot doar sa afirm ca inca o data statul roman s-a facut de ras. Noi am avut 13 proiecte si am incercat de pe 13 calculatoare din 3 judete ale tarii sa le inscriem. Am reusit in final sa inscriem 2, ceea ce bineinteles ca nu ne multumeste. In primul rand e inadmisibil ca sistemul sa dea atat de multe erori, avand in vedre ca se stia interesul de care s-a bucurat aceasta schema de finatare si numarul mare de beneficiari care urmau sa depuna proiecte. Pot sa dau si cateva exemple: pe unul dintre calculatoare s-a deschis formularul dar s-a deschis incomplet, pe un altul s-a reusit introducerea datelor chiar si introducerea codului de verificare iar in momentul in care s-a data finalizare am fost redirectionati direct catre pagina principala mfinate.ro cu toate ca inca sesiunea nu fusese inchisa. Pe alte calculatoare nu am putut deschide deloc aplicatia. Deasemenea circula tot felul de zvonuri cum ca au fost oameni care au fost inca de ieri inscrisi, desemenea este suspect faptul ca s-a reusit inscrierea atator proiecte intr-un timp atat de scurt. Mai mult de jumate s-au inscris in ultimul minut, atunci cand s-a blocat practic aplicatia. 

Suntem mai multe firme de consultanta si beneficiari din toata tara care vom depune contestatie si care vom solicita despagubiri ministerului datorita acestei situatii create. Atat timp cat aplicatia ar fi functionat perfect si nu as fi reusit sa ma inscriu datorita timpului scurt nu aveam nimic de obiectat dar avand in vedere ca sistemul a dat numeroase erori cred ca este mai bine ca sesiunea de inscriere sa fie reluata dupa ce problemele cu sistemul vor fi remediate, iar acesta sesiune ar trebui anulata. Sper ca si voi presa sa dati o mana de ajutor si sa investigati situatia intrucat sunt sigur ca veti descoperi mai multe lucruri suspecte la aceasta inregistrare. Sunt date si informatii care probabil ca sunt stocate in calculatoarele ministerului si va putea fi efectuata o ancheta pentru a putea fi examinate aceste date.

 
 
  • Ioana Dutulescu, Director Administrativ, Lebario
 

Referitor la depunerea proiectelor de minimis Sesiunea August 2013, dorim sa reclamam lipsa de transparenta in procesul de depunere online a proiectului.

Societatea SC LEBARIO RO SRL a depus fizic proiectul dar fara recipisa, avand in vedere ca serverul Ministerului de Finante nu a functionat corespunzator si desi la ora 08:32 completasem datele necesare pentru obtinerea recipisei, aceasta nu s-a generat.

 

Putem sa intelegem ca s-a blocat serverul Ministerului, dar in aceste conditii cum s-au epuizat fondurile?

Nu este doar situatia noastra, ci si a celorlalte societati impreuna cu care am stat la coada de la 5 dimineata, in jur de 50 de firme cel putin.

 

Ajutoarele de minimis in mod normal ar trebui sa fie o “gura de aer” pentru IMM-uri, sa stimuleze angajarile si achizitia de utilaje. Nu este normal sa stabilesti ca si criteriu de analizare a proiectelor, “primul venit-primul servit”. Trebuie analizate toate proiectele si stabilit care dintre acestea aduc un beneficiu mai mare economiei, ce salarii se vor stabilii pentru oamenii ce vor fi angajati, desi automat ce taxe se vor plati la buget, ce profit va aduce firmei, deci ce stabilitate se va da firmei in economia nationala ? Etc.

 
 
  • Gabi Puia, Edith Media
 

Ne numaram printe nefericitii care nu au reusit sa inscrie cererea de finantare

La sediul nostru din Brasov am fost 3 administratori de la 3 firme si fiecare a incercat sa isi inscrie proiectul

 

Din 3 calculatoare am reusit doar pe unul sa deschidem un formular dupa aprox 5-6 minute, am dat trimitere si nu am primit nici RESPINGERE, nici ACCEPTARE, nici un raspuns de la softul de pe mfinante.

Este o bataie de joc avand in vedere ca vorbim de 3 firme care aveau tot dosarul facut, cu toate documentele legate atasate si opisate.

 

O alta firma de consultanta din Brasov cu care am discutat din 15 proiecte pe 15 calculatoare nu au putut inscrie nici macar unul. E o modaliate aberanta de a inscrie cereri de finantare. Nu am avut nci macar o sansa.

Guvernul ar putea face bugetul x 10 si atunci ar crea multe mii de locuri de munca.

 

Mai jos mailul nostru "de multumire" catre Min. de Finante

 

Daca doriti detalii mai ample va stam la dispozitie

Va adresam acest mail in calitate de agent economic care avea dosarul pregatit pentru solicitarea unui ajutor de minimis

cf. HG 274 / 2013, cu toate documentele semnate, opisate si dosarul facut si nu a putut nici macar deschide formularul de inscriere on-line

 

Aplicatia on-line nu a permis DELOC accesul intre orele 8,30,00 si 8,36,00, pagina Ministerului de Finante neputand fi accesata

In momentul in care pagina s-a deschis mesajul era de SESIUNE DE DEPUNERE INCHISA

 

Nu este normal sa se faca inscrierea in acest mod si nici primirea unor inscrieri on-line strict in limita bugetului in contextul in care pot exista inregistrari on-line

care nu sunt urmate de depunere actelor solicitate (care puteau sa nici nu existe azi la ora 8,30 cf. ultimei variante a procedurii)

 

Ne exprimam pe acesta cale dezaprobare totala fatza de acest mod haotic si neprofesional de a trata agentii economici seriosi care

erau pregatiti pentru accesarea unui ajutor de stat si nu au putut aplica deloc datorita caderii serverelor Min. de Finante

 

Pe viitor daca vor mai exista astfel de masuri legate de finantare IMM poate veti avea in vedere o departajare a cererilor de finantare

pe baza de punctaj si nu prin accesarea unei formular web care pentru foarte multi solicitanti nu a fost accesibil

 
 
  • Mihai Panait, Techspark
 

Precizam ca firma noastra a dorit sa depuna un singur proiect, care era fost finalizat dinaintea primului anunt de deschidere a schemei iunie 2013.

Prelungirile succesive ale datei de deschidere a fost in detrimentul nostru, care am lucrat sistematic si concentrat pentru a reusi depunerea in termenul initial. Pentru noi, la fel ca si pentru alte firme, cu fircare amanare crestea anxietatea si neincrederea in obiectivul acestui demers. Devenea plauzibila o tentativa deliberata de aglomerare a schemei, avand in vedere bugetul relativ mic si nevoile mari de finantare ale sectorului IMM.

Experienta de astazi a fost una frustranta!

La ora 8,00 eram deja logati la pagina dedicata schemei,

Inante de ora 8,30 deja testam butonul de inscriere,

Dupa 8,30 a inceput sarabanda incercarilor de logare la formular si raspunsurilor de eroare din partea serverului, intre 8,34 si 8,35 am prins o singura data formularul: am completat datele cu toata viteza, am apasat butonul de inscriere plin de speranta si …mesaj de eroare din partea serverului, in loc de numar de confirmare?!?!

Imediat pagina de inscriere a aparut cu butonul de inscriere dezactivat, ceea ce initial ne-a facut sa credem ca a aparut o defectiune tehnica si procesul este doar suspendat. Activ era insa butonul de descarcare a recipisei.

La 8,40 citeam cu stupoare pe site MFP ca schema a fost inchisa pentru ca intregul buget a fost acoperit de cererile inregistrate pana la acel moment. Alaturat se afla si lista cererilor inregistrate in cele 5 minute cat a fost deschisa schema.

Intre 8,36 si 8,50 s-a produs o ”cadere de tensiune” generala pentru intreaga echipa care a lucrat la proiect cu tenacitate si speranta. Asta a fost filmul prost al unui demers mimat de sustinerea IMM-urilor.

 

Ø      Marian Dumitru Agape

referitor la articolul din presa, sustinem si noi punctul de vedere al firmei de consultanta din Oradea. ADEL Bacau a avut si ea pregatite un numat de 26 proiecte pentru inscriere din care a reusit sa inscrie doar 2. Problema a fost ca nu reuseam sa ne conectam de pe calculatoare pe site-ul Ministerului finantelor, sau daca reuseam nu puteam accesa acel cod de securitate. Daca totusi guvernantii nostrii, stiind pulsul pietii, se gandeau mai bine, puteau aproba un buget macar de 3 miliarde de lei, care acoperea in jur de 80% din cererea de pe piata pentru aceasta sursa de finantare.

 
  • Valentin

Am incercat astazi sa inscriu un proiect. la 8.30  pagina nu s-a deschis, la 8.33 am reusit sa completez formularul si am trimis datele catre serverul lor (pot dovedi cu loguri din propriul calculator),  pagina a iesit pe eroare(sunt sigur ca nu sunt singurul in aceasta situatie), problema care se ridica in astfel de situatii este:

Cum respecta domnii de la mfinante princpiul egalitatii de sanse si accesul tuturor beneficiarilor la finantare? Pentru ca ulterior orei la care eu am trimis datele sunt alte proiecte inscrise...

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO