Companii

Schimbări în fotbalul românesc: Liga I se va desfăşura după modelul belgian. În play-off şi play-out se va intra cu jumătate din punctele din sezonul regulat

Schimbări în fotbalul românesc: Liga I se va...

Autor: Marius Ţone

27.01.2015, 16:47 1000

"Liga I cu 14 echipe este o decizie luată anul trecut de Adunarea Generală a LPF şi aprobată de Comitetul Executiv al FRF. La Adunarea Generală de azi s-a aprobat modalitatea în care se va disputa play-off-ul şi play-out-ul. Play-out-ul se va disputa între echipele care se clasează pe locurile 1-6, iar play-out-ul între cele clasate pe locurile 7-14. În play-off şi play-out se va intra cu jumătate din punctele obţinute în sezonul regulat, este deci modelul belgian care va fi implementat. În zilele următoare vom discuta cu FRF pentru ca aceste propuneri aprobate de Adunarea Generală a LPF să fie votate în Comitetul Executiv din luna februarie", a spus secretarul general.

Preşedintele LPF, Gino Iorgulescu, a adăugat că echipele care retrogradează vor fi obligate să îndeplinească un barem de 15 puncte, în caz contrar urmând să înceapă noul sezon din Liga a II-a cu puncte de penalizare."Această propunere cu mai puţine echipe (n.r. - 14) a fost aprobată şi va funcţiona din vară. La cele care retrogradează am băgat şi un minim de puncte, 15, care trebuie făcut, pentru că altfel noul sezon din Liga a II-a îl vor începe cu un minus de puncte. Vrem astfel să evităm dezinteresul unor echipe pentru ca acestea să joace cu acelaşi interes până la finalul play-out-ului", a menţionat oficialul LPF.

Iorgulescu a menţionat că grupările nu au cerut mărirea la 16 a numărului de echipe din sezonul următor. "Nu s-a discutat nimic despre asta pentru că membrii Adunării Generale şi-au dat votul cu un an înainte, iar regulile nu se schimbă în timpul competiţiei dacă au fost aprobate şi de Comitetul Executiv. Deci nu s-a pus această problemă de modificare a sistemului votat anul trecut, a fost doar o speculaţie de presă", a afirmat el.

Întrebat dacă RCS&RDS, companie care va începe să transmită meciurile din Liga I începând cu returul actualului sezon, a solicitat menţinerea sistemului cu 18 echipe, Iorgulescu a răspuns: "Nu cred că a făcut o asemenea solicitare sau eu sunt în necunoştinţă de cauză. Însă era foarte bine punctat în contractul nostru cu ISB (n.r. - deţinătorul drepturilor TV, firma Intel Sky Broadcast LTD) acest nou sistem. Se spune foarte clar acolo că din 2015 vor fi 14 echipe".

Uunul dintre membrii AG a Ligii Profesioniste de Fotbal care a dorit să îşi păstreze anonimatul a declarat, marţi, agenţiei MEDIAFAX, că în cazul în care la finalul sezonului regulat există echipe care au acumulat un număr de puncte impar, rotunjirea se va face în plus pentru toate formaţiile atunci când se va înjumătăţi numărul acestora.

La sfârşitul lunii octombrie a anului trecut mai multe cluburi din Liga I şi-au exprimat intenţia de păstrare a sistemului competiţional cu 18 echipe în sezonul viitor, chiar dacă reducerea la 14 formaţii a fost aprobată înaintea actualei ediţii de campionat.

Liga Profesionistă de Fotbal s-a opus continuării cu sistemul competiţional cu 18 echipe în Liga I, invocând şi o clauză din contractul de vânzare a drepturilor TV, prin care cumpărătorul, Intel Sky Broadcast, solicita reducerea numărului de formaţii la 14.

Comitetul Executiv al FRF a aprobat la 29 mai 2014, în urma propunerii Adunării Generale a Ligii Profesioniste de Fotbal, ca din sezonul 2015-2016 în Liga I să evolueze 14 echipe, urmând ca în ediţia 2014-2015 dintre cele 18 echipe participante să retrogradeze şase formaţii şi să promoveze două din Liga a II-a.

Pentru a anula decizia luată în Comitetul Executiv al FRF, membrii Adunării Generale a Ligii Profesioniste de Fotbal, adică reprezentanţii celor 18 echipe din Liga I, ar fi trebuit să voteze păstrarea sistemului actual, care ulterior să fie ratificat într-o şedinţă a Comitetului Executiv al federaţiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO