Companii

Scoala de afaceri fondata de Soros iese de pe piata locala

Scoala de afaceri fondata de Soros iese de pe piata locala

Oliver Olson, country manager pentru Romania al CEU Business School: Criza nu este motivul pentru care iesim de pe piata locala, insa nici nu ne-a ajutat in ultimul an. (...) Chiar in contextul recesiunii mondiale, decizia de a inchide filiala din Romania nu a fost una financiara si nu poate fi pusa pe seama recesiunii. Incasarile din taxe din scolarizare au crescut in fiecare an, iar daca am fi continuat cu o noua serie de EMBA in acest an, am fi mentinut acest trend.

08.03.2010, 00:00 148

CEU Business School este parte a Central European University siare sediul la Budapesta, fiind una dintre cele mai vechi si maiprestigioase scoli de afaceri din Europa Centrala si de Sud-Est,fondata in anii '90 de un grup de oameni de afaceri, printre cares-a numarat si George Soros.

Soros, miliardarul american de origine maghiara in varsta de 78de ani are o avere estimata la 11 mld. dolari si a investitaproximativ 420 mil. euro in educatie in ultimii 20 de ani, aceastafiind, potrivit unor estimari, cea mai mare donatie privata facutavreodata unei universitati europene. Institutia ofera in Romaniaprograme de Executive MBA din 2006.

Noua strategie a CEU este sa transforme campusul din Budapestaintr-un centru global de excelenta al educatiei universitare caresa atraga studenti din intreaga lume.

"Una dintre concluziile evaluarilor din ultimele luni este caoperatiunile din afara campusului, cum sunt cele din Bucuresti, numai sunt compatibile cu noua strategie a CEU. In concluzie,programul va lua sfarsit cand studentii care sunt inscrisi inprezent isi vor finaliza studiile", spune Oliver Olson, countrymanager pentru Romania al CEU Business School.

Scoala nu va mai incepe cursurile pentru o noua promotie si vamai functiona aproximativ un an, pana cand cei aproximativ 25 destudenti care sunt inscrisi in prezent isi vor finaliza studiile.Pana in prezent, 85 de studenti au finalizat cursurile programuluioferit de CEU la Bucuresti, care costa 21.000 de euro si sedesfasoara in engleza in format de weekend.

"Nu plecam din cauza crizei, nici din cauza situatiei financiarea scolii, ci ca urmare a unei decizii strategice a conducerii CEU.In ultimele luni, Central European University (CEU) impreuna cunoul sau rector John Shattuck si cu board-ul de conducere au lucratla redefinirea strategiei si a misiunii sale", a explicatOlson.

Absolventii au salarii de 2.900 de euro

Programul de Executive MBA al CEU s-a clasat pe primul loc inclasamentul de anul trecut al Top MBA realizat de Ziarul Financiar,singurul top de acest tip de pe piata locala. Salariul mediu alabsolventilor din 2009 ai CEU a fost de 2.900 de euro net peluna.

Stuart Durrant, Managing Director al CEU Business School dinBudapesta, a transmis saptamana trecuta o scrisoare studentilorromani pentru a-i informa de decizia de a inchide programul dinBucuresti.

"Valoarea diplomelor care au fost sau vor fi acordate nu va finici intr-un fel afectata de decizia de a opri programul. (...)Decizia CEU de a se desprinde de operatiunile din Bucuresti estelegata de strategia noastra cu privire la modelul institutional pecare am ales sa il urmam, iar calitatea programului din Bucurestinu a fost un factor in aceasta decizie", le-a spus el studentilorromani ai CEU Business School.

Oliver Olson, country managerul pentru Romania al scolii debusiness, are 41 de ani, este american si ocupa aceasta functie dinmai 2008. Anterior, a fost timp de trei ani director pentruprogramele de MBA ale CEU la Budapesta.

"Am fost norocosi ca CEU si CEU Business School au facut ca timpde aproape cinci ani managerilor romani sa le fie mai usor saurmeze un EMBA la ei acasa, la Bucuresti. Imi voi petreceurmatoarele luni incercand sa vad daca ceilalti jucatori pot umplegolul lasat de CEU pe piata. Daca se dovedeste ca este inca locpentru programe de business de calitate, sunt deja in discutii cuscoli de afaceri respectate in Europa de Vest care sunt interesatesa intre in Romania", afirma country managerul CEU BusinessSchool.

O alta varianta pe care o ia in considerare este aceea de a seintoarce la Budapesta in cadrul CEU Business School, dupa cestudentii de la Bucuresti isi vor finaliza studiile.

3.300 de absolventi de MBA si EMBA

Aproximativ 3.300 de manageri au absolvit programe de MBA sauExecutive MBA pe piata locala, iar numarul lor continua sa creascacu aproximativ 300 in fiecare an, insa este posibil ca numarulabsolventilor sa scada in urmatorii ani, in conditiile in carepiata educatiei de business a fost puternic afectata de contextulfinanciar nefavorabil din ultima perioada.

"Criza nu este motivul pentru care iesim de pe piata locala,insa nici nu ne-a ajutat in ultimul an", spune Olson.

Filiala din Bucuresti a CEU Business School s-a autofinantat, ingeneral, de la intrarea pe piata locala, dar nu a fost conceputa caun centru de profit, de vreme ce functioneaza ca o organizatienonprofit, potrivit reprezentantilor institutiei. "Chiar incontextul recesiunii mondiale, decizia de a inchide filiala dinRomania nu a fost una financiara si nu poate fi pusa pe seamarecesiunii. Incasarile din taxe din scolarizare au crescut infiecare an, iar daca am fi continuat cu o noua serie de EMBA inacest an, am fi mentinut acest trend", spune Olson.

Pe piata locala activeaza 13 scoli de afaceri care ofera 5programe de EMBA si 8 MBA-uri. Romania este cu mult in spatele unortari din regiune ca Ungaria, Polonia sau Slovenia, unde se regasesccentre academice puternice de business.

Decizia CEU Business School de a iesi de pe piata locala esteprima de acest gen din ultimii ani. Recent a fost lansat un nouprogram de MBA, oferit intr-un parteneriat intre Agora Universitydin Oradea si Southeastern University din SUA.

Omul de afaceri Dinu Patriciu si-a anuntat in urma cu aproape unan intentia de a lansa un program de MBA la nivel local, strategiecare ar putea strange randurile pe piata programelor de instruiremanageriala.

CEU Business School

  • Este scoala de business din cadrul universitatii maghiareCentral European University (CEU) si prima institutie dintr-o tarafosta comunista care a oferit diplome de MBA in stilul scoliloroccidentale de business.
  • A fost fondata de un grup de lideri vizionari, printre care similiardarul George Soros si a fost infiintata in 1988. In primiiani a functionat sub numele de IMC - International ManagementCenter, luand numele de CEU Business School in 2002.
  • Soros a donat universitatii aproximativ 420 mil. euro de-alungul timpului, aceasta fiind, potrivit unor estimari, cea maimare donatie privata facuta vreodata catre o universitateeuropeana.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO