Companii

Scumpirea gazelor, un cadou de peste 45 mil. euro pentru producători şi stat din facturile consumatorilor casnici

Scumpirea gazelor, un cadou de peste 45 mil. euro pentru...

Autor: Roxana Petrescu

16.01.2018, 21:40 366

♦ Sumele suplimentare generate de scumpirea gazelor pentru consumatorii casnici se ridică la peste 45 de milioane de euro, potrivit calculelor ZF făcute pe baza datelor existente în piaţă ♦ Deocamdată, majoritatea consumatorilor casnici sunt alimentaţi la un preţ reglementat de ANRE în contextul în care puţini au făcut pasul spre segmentul concurenţial.

Începând cu 1 aprilie 2017, preţul cu care furnizorii cumpără gazul de la producătorii interni nu mai este stabilit de autorităţi, fiind rezultatul evoluţiei cererii şi ofertei din piaţă.

Cu toate acestea însă, ANRE analizează periodic evoluţia preţului gazelor achiziţionate de furnizori având obligaţia de a ajusta valoarea de transfer către consumatorii casnici, această ajustare din partea Autorităţii urmând să fie păstrată până în 2021, potrivit legislaţiei în vigoare.

Săptămâna trecută, ANRE a decis creşterea preţului gazelor naturale destinate casnicilor, răspunzând astfel unei solicitări venite din partea furnizorilor. Astfel, de la 81,48 lei/MWh, CUG-ul (costul unitar pentru achiziţia gazelor naturale, componentă care include costurile de înmagazinare, dar nu şi pe cele de transport – n.red.) a ajuns la 88,28 lei/MWh.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO