Companii

Seceta îi scoate pe clienţii fideli ai Hidroelectrica pe bursa de energie: Alro, Energy Holding şi Alpiq se bat pentru “lumina” scumpă de la termocentrale

Seceta îi scoate pe clienţii fideli ai Hidroelectrica pe bursa de energie: Alro, Energy Holding şi Alpiq se bat pentru “lumina” scumpă de la termocentrale

Autor: Roxana Petrescu

25.12.2011, 01:38 956

Clienţii fideli ai energiei ieftine furnizată în mod direct de Hidroelectria au ajuns să se bată pe bursa OPCOM pentru "lumina" produsă în termocentrale, după ce seceta a afectat grav producţia de energie hidro.

Companii precum Alro, cel mai mare consumator de energie din ţară, Energy Holding, cea mai cunoscută afacere de comerţ cu electricitate, şi elveţienii de la Alpiq au ajuns să încheie contracte pe bursa de energie OPCOM cu termocentralele la preţuri de două ori mai mari faţă de ceea ce cumpărau de la Hidroelectrica, după ce contractele pe care le aveau în derulare au fost lovite de activarea clauzei de forşă majoră. După activarea acestei clauze, Hidroelectrica nu a mai fost obligată să-şi îndeplinească obligaţiile contractuale în ceea ce priveşte livrarea cantităţilor de energie către clienţii săi.

Astfel, Alro a cumpărat două pachete de energie valabile până în luna martie a anului viitor de la Complexul Energetic Rovinari la preţuri de 250,15 lei pe MWh, respectiv 248,12 lei pe MWh, în total plătind 13,5 milioane de lei (peste 3 milioane de euro). Anul trecut, potrivit datelor publicate de Fondul Proprietatea, acţionarul minoritar al Hidroelectrica, Alro cumpăra energia hidro cu 112,3 lei pe MWh.

Alpiq Romindustries, un alt abonat al energiei hidro, a ieşit şi el pe bursa OPCOM şi a cumpărat energie de la CET Arad în valoare de 3,2 milioane de lei (0,7 milioane de euro) la un preţ de 241,9 lei pe MWh până în luna aprilie a anului viitor. În 2010, Alpiq Romindustries cumpăra energie de la Hidroelectrica cu 119,9 lei pe MWh. Alpiq a mai luat energie de pe bursă şi de la Complexul Energetic Turceni, plătind 167-168 de lei pe MWh.

Nici Energy Holding nu a mai putut sta departe de OPCOM aşa că a început să ia energie de la Dalkia Termo Prahova, dar şi de la Complexul Energetic Turceni. Pentru energia livrată de Dalkia, Energy Holding a scos din buzunar 236 de lei pe MWh, în total peste 5 milioane de lei (circa 1,2 milioane de euro). De la Hidroelectrica, Energy Holding cumpăra anul trecut trecut energie cu 119,9 lei pe MWh. Pentru energia cumpărat de la Complexul Energetic Turceni, Energy Holding a plătit până la 219,8 lei pe MWh, în total 19,3 milioane de lei (4,4 milioane de euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO