Companii

Şeful CNAS: Aşteptăm băncile cu oferte pentru factoring la farmacii

Şeful CNAS: Aşteptăm băncile cu oferte pentru factoring la farmacii
22.08.2010, 23:59 64

Nicolae Lucian Duţă (foto), preşedintele Casei Naţionale deAsigurări de Sănătate (CNAS) care administrează fonduri de aproape4 mld. euro anual, spune că aşteaptă băncile să vină cu oferte princare să plătească acum banii pe care CNAS îi datorează farmaciilorurmând ca ulterior băncile să-şi recupereze fondurile de lainstituţie. Mecanismul poartă numele de factoring, iar Duţă aprecizat că a primit o astfel de ofertă de la grupul financiarjaponez Nomura.

Concret, factoringul presupune ca farmaciile care au de recuperatbani de la CNAS să meargă cu facturile la o instituţie financiară,iar aceasta să elibereze valoarea facturii minus o dobândă.Ulterior banca îşi recuperează banii de la CNAS. "Cei de la Nomuraau venit cu o propunere la noi pe care eu am pus-o în discuţie încadrul Consiliului de Administraţie, urmând ca dânşii pe bazaacceptanţei formale pe care noi am dat-o să meargă în board şi săfacă o ofertă coerentă pentru piaţa românească printr-un contract.Oricine poate veni cu mecanisme de factoring şi de finanţare.Aştept propuneri de la oricine din piaţă. (...) Dobânzile care vorfi practicate vor fi stabilite între instituţia financiară şifiecare jucător din piaţa farma", a spus Duţă într-un interviuacordat ZF. CNAS are de plătit către farmacii sute de milioane deeuro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO