Companii

Şeful Coface România: Anul 2012 va fi unul greu pentru economia românească

Coface: Anul 2012 va fi unul greu pentru economia românească

Foto: Octav Ganea

Autor: Adrian Dumitrache - Mediafax

18.01.2012, 12:00 580

Anul 2012 va fi unul greu pentru economia românească, într-un context european sumbru, cu recesiune în zona euro şi restrângerea creditului pe fondul recapitalizării băncilor străine prezente pe piaţa locală, afirmă Cristian Ionescu, şeful Coface România, Bulgaria şi Slovacia.

"Pe acest fond nefavorabil, companiile româneşti se vor confrunta cu o reducere a cererii la export, o deteriorare a accesului la finanţare, la care se va adăuga un consum intern privat slab, precum şi un nivel al investiţiilor precar. Singura şansă pentru o avea creştere economică în 2012 este de a vedea o creştere semnificativă în zona investiţiilor publice şi a gradului de absorbţie a fondurilor europene. Fiind şi un an electoral, este important ca orice cheltuială să fie orientată spre creştere economică, şi să nu alimenteze eventuale dezechilibre", a spus Ionescu.

El a adăugat că după o redresare modestă în 2011 generată de exporturi, producţia industrială şi agricultură, ritmul de creştere economică al României se va încetini în 2012 şi se va situa între 1 şi 1,5%.

De asemenea, inflaţia medie anuală va coborî de la 5,8% la 3,3%.

"Exporturile, orientate în proporţie de 55% către zona euro aflată în recesiune, se vor contracta. Cu toate acestea, consumul persoanelor fizice va fi susţinut de o redresare a venitului disponibil, generată de scăderea şomajului la 7%, sub media UE, şi o scădere a inflaţiei permisă de o recoltă bună", a spus reprezentantul Coface.

Potrivit reprezentantului Coface, investiţiile publice vor putea deveni principalul motor al creşterii într-un context în care necesităţile infrastructurii de transport rămân extrem de importante, la care se vor adăuga investiţiile străine directe, estimate la 2,2 miliarde de euro, de la 1,79 miliarde de euro în 2011.

Cofinanţarea din fondurile structurale europene, a căror rată de absorbţie rămâne cea mai scăzută din UE, va juca un rol cheie în această privinţă, a arătat Ionescu.

El a adăugat că sistemul bancar este afectat de un nivel ridicat al împrumuturilor neperformante, iar băncile din zona euro, afectate de criza datoriei suverane, deţin 72% din activele bancare româneşti.

"Ele ar putea fi constrânse să-şi reducă semnificativ expunerea pe pieţele din Europa Centrală cu privire la noile cerinţe de lichiditate impuse de Basel III. Ori băncile româneşti sunt dependente de împrumuturile de la băncile-mamă din cauza insuficienţei depozitelor (raportul dintre împrumuturi şi depozite se ridică la 120%)", a afirmat şeful Coface România.

El a arătat că riscul de refinanţare de la băncile-mamă din Grecia, extrem de vulnerabile, şi ale căror creanţe reprezintă 12% din PIB-ul României, este deosebit de ridicat. "În acest context, reducerea volumului ofertelor de credit ar trebui să se accentueze", a precizat Ionescu.

Coface a păstrat calificativul privind riscul de ţară pentru România la "B", clasă de risc care indică un mediu economic şi politic instabil, capabil să afecteze în continuare un istoric al plăţilor deja sărac.

Ionescu a afirmat că România rămâne vulnerabilă ca urmare a persistenţei dezechilibrelor externe şi a ajustărilor bugetare insuficiente, în timp ce condiţiile de finanţare ar trebui să se înăsprească din nou în acest an din cauza aversiunii crescute a investitorilor faţă de risc.

Coface România şi-a început activitatea în 1996 şi derulează activităţi pe segmentele asigurărilor de credite comerciale, factoring, ratinguri, recuperări de creanţe şi rapoarte de credit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO