Companii

Şeful Danone România pleacă la Coca Cola HBC, un business de patru ori mai mare

Stephane Batoux lasă lactatele pentru răcoritoare şi trece la un business de patru ori mai mare

Autor: Ioana David, Adelina Mihai

22.03.2012, 10:53 3206

Batoux renunţă în acest fel la Danone, un business de 476 mil. lei (113,3 milioane de euro) în 2010, după trei ani şi câteva luni de mandat, pentru conducerea unei afaceri de aproape patru ori mai mare.

Până la închiderea ediţiei, Danone nu a făcut niciun comentariu pe marginea plecării lui Batoux.

Tot în 2010 businessul Coca-Cola HBC era de aproximativ 414 mil. euro, dar în 2011 volumele companiei s-au redus cu 4%. Dacă reducerea volumelor se aplică şi la rulajul companiei, ar rezulta că cifra de afaceri a Coca-Cola HBC în România a fost de aproximativ 400 mil. euro anul trecut.

Cine este noul şef al Coca-Cola HBC România

Informaţia potrivit căreia Stephane Batoux va fi directorul general pentru România şi Moldova al Coca-Cola HBC a fost confirmată de reprezentanţii companiei.

Anterior venirii în România, Batoux a ocupat poziţia de director general al filialei Danone din Ucraina, după ce a deţinut funcţia de purchasing director în cadrul filialei italiene a grupului Reckitt Benkiser. El este absolvent al University of Kent şi a finalizat studiile de management în cadrul École Superieure de Commerce (HEC) din Bordeaux, Franţa. Danone este liderul pieţei de lactate, o industrie care nu a reuşit încă să scape de scăderi.

Mandatul său la Coca-Cola începe într-un moment greu, compania nereuşind să-şi majoreze afacerile în ultimii ani. Cel mai bun an pentru companie a fost 2008, când rulajul depăşea 550 mil. euro.

Un anunţ al Coca-Cola cu privire la noul director general era aşteptat în piaţă după ce în decembrie 2011 grupul anunţase că Michalis Imellos, la acea vreme directorul general al îmbuteliatorului Coca-Cola Hellenic în România şi Moldova, îl va înlocui pe Robert Murray, care se retrage din poziţia de Chief Financial Officer (CFO) al grupului Coca-Cola Hellenic Bottling Company. Numirea urma să devină efectivă din al doilea trimestru al anului 2012.

Imellos preluase mandatul interimar din România în iulie anul trecut, perioadă în care a fost extrem de discret.

Imelos a început să lucreze pentru Coca-Cola Hellenic în iulie 2008 în poziţia de region finance director pentru mai multe pieţe din cadrul grupului precum Nigeria, România, Moldova, Serbia, Muntenegru şi Bulgaria.

Înainte de Coca-Cola, el a avut mai multe poziţii de senior management în cadrul Xerox din Marea Britanie, printre care office Europe finance director şi european mergers & acquisitions director.

Schimbările recente de la conducerea Coca-Cola au loc după ce Călin Drăgan, care în 2004 fusese desemnat la cârma operaţiunilor locale ale îmbuteliatorului a plecat în Japonia.

Acolo el ocupă postul de director de operaţiuni - corporate officer, and executive director of operations & business transformation - în cadrul sistemului Coca-Cola.

Coca-Cola în România

Sistemul Coca-Cola pe piaţa locală este format din Coca-Cola România - care deţine brandurile şi concentratele de sucuri - şi partenerul său îmbuteliator, compania grecească Coca-Cola Hellenic, care produce, distribuie şi vinde produsele sub licenţă. Băuturile sunt îmbuteliate în prezent în trei fabrici din Ploieşti, Timişoara şi Vatra Dornei, iar toate lansările de produse şi campaniile de marketing sunt coordonate de echipe mixte alcătuite din angajaţi ai celor două companii din sistem.

Călin Drăgan a fost responsabil cu activitatea Coca-Cola HBC în România şi Republica Moldova.

La conducerea subsidiarei locale a Coca-Cola Company se află de la jumătatea lui 2010 Evguenia Stoichkova, fostul brand director still beverages (băuturi necarbonatate) la Coca-Cola Company pe Europa de Sud-Est.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO