Companii

Şeful gigantului Hidroelectrica pleacă de la conducerea companiei din "motive personale"

Şeful Hidroelectrica pleacă de la conducerea companiei din "motive personale"

Autor: Carol Dan

06.12.2011, 15:29 1205

Constantin Trihenea, directorul general al Hidroelectrica, a demisionat din funcţie, invocând motive personale, a declarat marţi pentru Mediafax ministrul Economiei, Ion Ariton.

Directorul general adjunct al Hidroelectrica, Dragoş Zahia, va fi numit director interimar al producătorului de energie, a adăugat Ariton.

Hidroelectrica este cel mai important producător de energie din România, alături de Nuclearelectrica, companie al cărei director general, Pompiliu Budulan, a demisionat, de asemenea, săptămâna trecută.

Ambele companii ar putea avea, din 2012, manageri recrutaţi din sectorul privat.

Demisia lui Trihenea vine pe fondul scandalului "băieţilor deştepţi din sectorul energetic", dar şi al sumei alocate de stat pentru găsirea unui CEO privat pentru Hidroelectrica.

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România a cărui activitate a fost grav afectată de secetă anul acesta, se pregăteşte de negocieri în vederea creşterii preţurilor pe contractele directe de vânzare a energiei, compania fiind de altfel angrenată şi în discuţii cu Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) pentru scumpiri la electricitatea livrată populaţiei.

Cum a reuşit a doua companie ca mărime din România, în doar doi ani, să piartă 350 mil. euro vânzându-şi energia ieftin

Vânzarea energiei hidro, cea mai ifetină din România, pe contracte directe, cum este cel cu Energy Holding, dar şi pe segmentul reglementat, la preţuri mai mici decât cele practicate pe piaţă sau chiar decât costurile, au anulat potenţiale câştiguri de peste 350 de milioane de euro numai în perioada 2009-2010, după cum arată calculele făcute de Fondul Proprietatea, acţionarul minoritar al Hidroelectrica.

Constantin Trihenea a fost numit la conducerea companiei Hidroelectrica la 1 ianuarie, acesta înlocuindu-l pe Mihai David.

Trihenea a fost prefect de Sibiu până în decembrie 2010, când a fost numit consilier la Ministerul Economiei.

Hidroelectrica a avut în 2010 un an de excepţie, profitul companiei crescând de şase ori, până la aproape 70 de milioane de euro.

În ciuda rezultatelor înregistrate directorul în mandatul căruia au fost atinşi aceşti indicatori, Mihai David, a fost schimbat de la începutul acestui an, fără nicio explicaţie din partea Ministerului Economiei, cu Constantin Trihenea, fost prefect de Sibiu. Această mutare a confirmat încă o dată că numirile în fruntea unor mari companii de stat nu au nicio legătură cu rezultatele obţinute.

La finalul primelor şase luni din 2011 câştigul brut al celui mai mare producător de energie din România era de numai 51,9 mil. lei (12,3 mil. euro), faţă de 197,5 mil. lei (47 mil. euro) în aceeaşi perioadă din 2010.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO