Companii

Şeful grupului austriac Immofinanz: Mă bucur că am investit în Europa de Est şi nu în Irlanda, Italia sau Grecia

Eduard Zehetner, CEO al Immofinanz

Şeful grupului austriac Immofinanz: Mă bucur că am investit în Europa de Est şi nu în Irlanda, Italia sau Grecia

Autor: Cristi Moga

23.08.2011, 00:06 1002

Eduard Zehetner, CEO-ul grupului austriac Immofinanz, care deţine în România active imo­biliare de aproape 900 de milioane de euro, apre­ciază că faţă de alte state europene, care se confruntă acum cu o criză a datoriilor, decizia de a investi în România şi în alte ţări din regiune este una fericită.

România este principala piaţă externă pentru Immofinanz, cu o pondere a activelor de 9,6% din întregul portofoliu (cea mai mare piaţă este Austria, cu 43%), printre proiectele de referinţă deţinute la nivel local figurând parcul de afaceri IRIDE din Pipera sau mallul Polus Cluj.

"Mă bucur să văd că firma a investit în Europa de Est şi nu în Irlanda, Italia sau Grecia (ţări cu o datorie mai mare decât PIB-ul anual - n. red.). De fapt, suntem foarte mulţumiţi de proprietăţile noastre din regiune. În anumite ţări mai avem încă multe de făcut, cum este cazul României, spre exemplu, unde revenirea eco­no­mică necesară este doar la început. În schimb, în Polonia deja am reintrat pe creştere, iar revenirea este realizată rapid", a declarat Zehetner într-un interviu publicat în raportul financiar al companiei.

Au continuat să cumpere

În aceste condiţii, austriecii care lucrează în prezent la mallul Maritimo Constanţa, programat spre deschidere la sfârşitul lunii octombrie, susţin încă o dată planurile pe termen lung avute pentru România, unde sunt concentrate aproape 50% din terenurile pentru proiecte viitoare: 33 de loturi şi proiecte începute, evaluate la 261 de milioane de euro.

De altfel, austriecii au mai pariat în acest an 42 de milioane de euro şi pe achiziţia integrală a dezvolta­to­ru­lui imobiliar Adama, astfel că Immofinanz a devenit un jucător semnificativ şi pe piaţa locuinţelor. Este preluarea Adama un indicator că Immofinanz va creşte activitatea de dezvoltare în estul Europei?

"Da, datorită creşterii puternice estimate pentru pieţele rezidenţiale. Singurul lucru pe care nimeni nu-l poate prezice este când va avea loc această creştere. Totodată, trebuie făcută o diferenţă clară între ţări. În România revenirea economică este doar la început. În Bucureşti primele semne de îmbunătăţire au apărut şi suntem pregătiţi să acţionăm. Ne pregătim pentru o re­venire, iar cu Adama avem platforma necesară pentru a rea­liza proiectele rezidenţiale din portofoliul Immo­finanz. Avem deja două terenuri mari în Bucureşti - o fostă fabrică de ventilatoare şi o fostă fabrică de auto­buze (Ventilatorul şi Rocar - n. red.) din care vom folosi su­prafeţe importante pentru dezvoltarea de proiecte rezi­denţiale", spune şi Daniel Riedl, membru al con­siliului de administraţie în cadrul Immofinanz. Cu toate că proprietăţile din portofoliu sunt mult deva­lo­ri­zate faţă de preţurile de achiziţie, austriecii privesc în­crez­ători la piaţa locală, în condiţiile în care de anul tre­cut au o echipă complet nouă de management, care a reuşit să recâştige cel puţin parţial încrederea investitorilor.

Patru malluri evaluate la 253 mil. euro

Activele operaţionale deţinute de Immofinanz au rezultate în "linia pieţei", astfel portofoliul de birouri, format din nouă clădiri, evaluate la sfârşitul lunii aprilie la 342 de milioane de euro, are un grad de ocupare de 85,6% şi un randament anual de 9,3%. Pe de altă parte, cele patru malluri din portofoliul companiei, Polus Cluj (foto), Euromall Piteşti, Armonia Arad şi Gold Plaza Baia Mare, evaluate la 253,5 milioane de euro, au un grad de ocupare de 89,4%, dar oferă un randament anual de doar 6,3%, în euro. Cele mai slabe performanţe le au cele trei proiecte logistice din portofoliu, în care gradul de ocupare este de doar 27,5%. Valoarea portofoliului Immofinanz în România la sfârşitul lunii aprilie este la acelaşi nivel cu cea din ianuarie 2011.

Polus Cluj

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO