Companii

Şeful IKEA: Cumpărăm din România mai multă mobilă decât vindem, dar vrem şi mai multă

Şeful IKEA: Cumpărăm din România mai multă mobilă decât vindem, dar vrem şi mai multă

Autor: Ioana David

17.03.2012, 12:41 2118

"Am putea creşte puternic achiziţiile din România şi căutăm noi parteneri. Nu avem o limită în ceea ce priveşte achiziţiile. În prezent cumpărăm mult mai multă mobilă decât vindem", a spus Ohlsson într-un interviu acordat ZF.

Ohlsson, mâna dreaptă a lui Ingvar Kamprad, fondatorul IKEA, a venit în România în luna în care magazinul din Băneasa, singurul pe care suedezii îl operează pe piaţa locală, împlineşte cinci ani de la inaugurare, dar şi pentru a discuta cu furnizorii locali. El conduce o companie cu o cifră de afaceri de 26 mld. euro şi 320 de magazine în întreaga lume.

Suedezii cumpără mobilă de pe piaţa locală încă dinainte de Revoluţie, iar aproximativ 10% din produsele magazinului din Băneasa sunt fabricate local. Potrivit unor estimări mai vechi ale ZF, achiziţiile companiei sunt de câteva sute de milioane de euro.

O analiză de anul trecut a ZF releva faptul că cei mai mari furnizori locali sunt Sortilemn, Ecolor, Gilmet, Apulum, Cesiro, Plimob şi Princo.

Compania suedeză le acordă furnizorilor credite, dar poate susţine şi unele investiţii, iar comenzile pe care le face sunt de volume foarte mari. Însă pune foarte mare presiune pe preţurile pe care le oferă acestor furnizori.

"România, Polonia şi Italia sunt ţări similare. Există o bază bună pentru magazine, dar şi pentru producţie", a mai spus Ohlsson. El a spus că oţarăprecum România poate fi acoperită cu mai multe magazine, însă nu a precizat când se va deschide următoarea unitate.

În anul de catalog 2011, care îi corespunde perioadei septembrie 2010 - august 2011, IKEA România a avut vânzări de 361,8 mil. lei (86,1 mil. euro, inclusiv TVA), în creştere cu 10,5% comparativ cu anul precedent.

Ohlsson spune că este mulţumit de rezultatele din România. Pentru acest an financiar compania şi-a bugetat o creştere a businessului între 5 şi 10% în România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO