Companii

Şeful reţelei Carrefour: Trebuie să reduceţi TVA la alimente ca să îşi revină consumul

Jean Baptiste Dernoncourt. Foto Silviu Matei

Jean Baptiste Dernoncourt. Foto Silviu Matei

Autor: Cristina Roşca

10.12.2013, 22:01 745

Jean Baptiste Dernoncourt, francezul de 32 de ani numit recent la conducerea operaţiunilor locale ale Carrefour, afirmă că este necesară reducerea TVA la alimente după modelul de la pâine pentru a avea loc o revenire susţinută a consumului.

„Reducerea TVA la pâine (în luna septembrie de la 24 % la 9% - n.red.) a avut un efect pozitiv şi ar trebui adoptate măsuri similare şi pentru alte produse alimentare“, a spus Dernoncourt la primul său interviu acordat presei locale.

Consumul, motorul economiei în anii de boom când avansa lună de lună cu peste 10%, a devenit în ultimii cinci ani de criză veriga cea slabă a economiei locale. În timp ce exporturile şi agricultura au dus în spate creşterea economică în ultimii ani, consumul a avut un declin cumulat în perioada 2009-2013 de peste 15%.

„În 2013 businessul a evoluat în direcţia bună. În a doua jumătate a anului există semne de revenire economică, iar acest lucru se vede şi în consum. Oamenii îşi recapătă încrederea. În 2014 depindem de mediul macroeconomic şi de măsurile anunţate de guvern.“

În ceea ce priveşte planurile sale de dezvoltare pentru piaţa locală executivul nu dă detalii. „Nu spunem nu unui nou format de magazine. Conti­nuăm dezvoltarea, încă există potenţial mare de creştere“, spune el fără a oferi însă nicio cifră.

În total Carrefour, care a terminat anul trecut cu afaceri de 5 miliarde de lei, operează în prezent în România 159 de magazine - hipermarketuri, supermarketuri, magazine de proximitate şi online.

Citiţi mai multe detalii aici

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 11.12.2013

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO