Companii

Şeful Turkish Airlines îi îndeamnă pe români să călătorească

Şeful Turkish Airlines îi îndeamnă pe români să călătorească

Autor: Mirabela Tiron

27.02.2011, 23:50 129

Temel Kotil, CEO al Turkish Airlines, a şasea cea maiprofitabilă companie aeriană din lume cu un profit operaţional de390 de milioane de euro şi venituri de 3 miliarde de euro în 2009,susţine că cererea pentru biletele de avion pe ruta Bucureşti -Istanbul nu a permis creşterea frecvenţei de operare de la douăzboruri pe zi la trei şi nici extinderea operaţiunilor pe un altaeroport, precum cel din Constanţa.

"Plănuiam să ajungem la trei zboruri pe zi pe piaţa românească,însă este nevoie ca românii să călătorească mai mult spre Istanbul.Tocmai pentru a creşte traficul pe ruta Bucureşti - Istanbul amintrodus preţuri promoţionale pe această rută (205 euro pentru ocălătorie dus-întors - n.red.)", a declarat Temel Kotil cu ocaziaunei conferinţe în Istanbul legată de anunţarea lansării pe 18martie a festivalului de shopping din oraşul turcesc. Pregătit cu oprezentare a companiei aeriene de aproape 30 de slide-uri în powerpoint, Kotil a răspuns întrebărilor adresate de ziarişti din toatălumea, cunoscând în detaliu informaţii despre strategia dedezvoltare, dar şi despre rezultatele companiei aeriene pe fiecarepiaţă.

Kotil, 52 de ani, ocupă poziţia de CEO al Turkish Airlines încădin 2005, alăturându-se companiei în 2003. El a absolvit Facultateade inginerie aeronautică din Istanbul şi mai multe programe demasterat în aviaţie la Universitatea din Michigan.

Turkish Airlines, care a transportat 25 de milioane de pasagerila nivel mondial, operează două curse zilnice, de luni pânăduminică, de pe aeroportul din Otopeni. Avioanele au operat anultrecut la un grad mediu de încărcare de 75-80%, potrivitoficialilor companiei.

Şi compania aeriană de stat Tarom are două zboruri directe pe zispre Istanbul, cu plecare din Bucureşti, la preţuri similare cucele ale companiei turceşti. Spre Istanbul ar putea să introducăanul acesta zboruri din Bucureşti şi compania aeriană turceascălow-cost Pegasus, potrivit unor declaraţii anterioare aleoficialilor Companiei Naţionale de Aeroporturi Bucureşti, ceadministrează cele două aero­por­turi din Capitală.

"Pentru a creşte cota de piaţă a Turkish Airlines vizăm săatragem cât mai mulţi pasageri care să folosească aeroportul dinIstanbul ca hub şi punct de tranzit pentru zborurile spredestinaţii din America, Asia şi Africa", a declarat Temel Kotil.Deşi a fost luată în considerare introducerea de zboruri de peaeroportul din Constanţa de către Turkish Airlines, acest plan nus-a mai realizat din cauză că românii care călătoresc de pe acestaeroport aleg destinaţii europene şi nu pe cele asiatice, potrivitoficialilor companiei.

O parte din românii care ajung pe aeroportul din Istanbul îşicontinuă călătoria spre Hong Kong, Beijing, Dubai, Bangkok şi alteoraşe. Mai mult, din aprilie anul acesta românii îşi vor puteacontinua călătoria de pe aeroportul din Istanbul spre cel din NewYork, având în vedere că va fi introdus un zbor suplimentar care săpermită transferul în câteva ore către această destinaţie.

Kotil susţine că deşi pe piaţa românească se vând biletepromoţionale, businessul Turkish Airlines este pe profit datorităstrategiei folosite.

Datele legate de valoarea businessului companiei turceşti înRomânia sau de numărul de pasageri transportaţi pe ruta Bucureşti -Istanbul nu au fost făcute publice. Turkish Airlines, care opereazăpe 130 de rute internaţionale, a fost înfiinţată în 1933 dreptcompanie aeriană a Turciei, în prezent statul deţinând 49,1% dinacţiunile companiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO