Companii

Semanatoarea: Anul prost din agricultura ne-a afectat

01.03.2004, 00:00 164



Producatorul de masini si utilaje agricole utilaje agricole Semanatoarea Bucuresti a incheiat anul trecut cu o cifra de afaceri de 5,3 milioane de euro in scadere cu 11% fata de anul precedent cand a inregistrat 5,95 milioane de euro. Pentru acest an estimarile merg catre vanzari de 6,3 milioane de euro si un profit net din exploatare de 550.000 de euro. Profitul net din exploatare s-a situat anul trecut la 350.000 de euro fata de 120.000 de euro. "Rezultatele de anul trecut au fost afectate de conjunctura nefavorabila din piata de utilaje agricole, creata de al doilea an consecutiv de rezultate slabe in agricultura", a declarat Dorinel Cazacu, Managing Director la Myo-o SA, actionarul majoritar al Semanatoarea SA.



Ponderea cea mai mare din veniturile companiei a foat asigurata de vanzarile de combine si echipamente de recoltat. In acest an, Semanatoarea va demara productia de serie a generatiei a treia de combine hidroficate precum si a culegatorului de porumb cu tocator de tulpini.



"Pentru acest an estimam o crestere a pietei de combine cu 20% fata de 2003. La aceasta crestere vor contribui si vanzarile facute in conditiile oferite de programul Sapard", spune Cazacu.



Valoarea pietei de combine a fost anul trecut de peste 14 milioane de euro. Cazacu spune ca Semanatoare detine o cota de 68% din piata de combine noi.



"Anul trecut Semanatoarea a relansat exportul de combine romanesti pe piata din Turcia. In prezent sunt in desfasurare negocieri avansate cu parteneri din Slovacia, Ungaria, Iran, India, Egipt", spune Cazacu.



Myo-o a semnat la sfarsitul anului trecut un parteneriat cu Romatech Group, reprezentanta din Romania a 14 producatori italieni de tehnca agricola, prin care vor fi asamblate si produse in cadrul facilitatilor Myo-o diverse utilaje agricole. Gradul de integrare este la inceput mai mic, urmand ca dupa primul an de activitate sa se ajunga pana la 25-35%. Myo-o si-a completat astfel gama de utilaje agricole si cu pluguri, grape, freze, cositori, tocatori si instalatii de irigat.



Principalii concurenti ai Semanatoare sunt Landini&Laverda importate de Landini&Laverda Romania, Claas (Agrocomert), New Holland (NHR Agroparteners), John Deere (IPSO), Case (Tadis Agro).



Semanatoarea are un capital social de 214 miliarde de lei si 350 de angajati. Actionarul principal al producatorului de combine este Myo-o SA care detine 86,5% din actiuni. Myo-o a preluat societatea in 2000 dupa tentativa esuata de privatizare a acesteia in favoarea firmei New Holland.



Societate cu capital integral romanesc, Myo-o a fost infiintata in anul 1993 si are ca obiect de activitate comertul cu masini si utilaje agricole produse de Semanatoarea Bucuresti, dar si alti producatori locali si internationali. Myo-o s-a aratat interesata si de privatizarea Tractorul Brasov dar producatorul brasovean de tractoare a fost vandut, in toamna anului trecut, pentru 45,3 milioane de euro producatorului italian de masini agricole Landini.
stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO