Companii

Sergio Faleschini, Vinarte: Prima generaţie de proprietari nu câştigă bani din vin. Poate a doua sau a treia

Sergio Faleschini, Vinarte: Prima generaţie de...

Autor: Ioana David

02.11.2013, 21:05 1328
Sergio Faleschini, preşedintele producătorului de vin Vinarte, care deţine 400 de hectare de viţă-de-vie în trei zone, Dealu Mare, Sâmbureşti şi Mehedinţi, spune că România „re­naşte“ în industria vinului, toţi pro­ducătorii profitând de fondurile euro­pene pentru a ieşi pe piaţă cu noi produse. El se referă la faptul că noile crame ce au apărut se poziţionează pe segmentul premium, iar vinurile „made in Romania“ încep încet-încet să câştige din renumele pe care îl aveau în perioadă interbelică.
 
„Viitorul este al producătorilor mici, care au maximum 50-100 de hectare şi cred că asta au înţeles şi românii“, a spus Faleschini într-un interviu acordat Ziarului Financiar.
 
El afirmă că este greu în industria vinului şi că prima generaţie de proprietari nu câştigă, poate a doua sau a treia.
 
Faleschini este acţionar minoritar în companie şi spune că alţi acţionari importanţi sunt oameni de afaceri din Italia şi Franţa. Născut la Craiova din părinţi italieni, Faleschini a pus bazele Vinarte în 1998, în timpul primului val de investitori străini care au venit în România şi au mizat pe producţia de vin.
 
Prima astfel de companie a fost SERVE, înfiinţată de contele Guy de Poix (care a decedat în 2011), ce deţinea 50 de hectare de vie în Corsica.  „Am cumpărat ieftin, dar am fost naivi. Când am văzut via bolnavă, golurile, hibrizii, a trebuit să defrişăm aproape tot, iar în centrele de vinificaţie, unde era dezastru, a trebuit să retehno­logizăm.“
 
Cum a ajuns în producţia de vin
 
Primul contact cu industria vinului l-a avut în anii ’80 când, era în Franţa şi se ocupa de organizarea târgurilor româneşti la Bordeaux într-o societate mixtă franco–română. Astfel a ajuns să cunoască producătorii şi vinurile ro­mâneşti.
 
În 2000, Vinarte a început exportul de vin, iar astăzi 15% din pro­ducţie ajung în state precum Japonia, SUA, Canada, Polonia, Franţa şi Monaco. Faleschini este şi consulul onorific al Principatului Monaco în Ro­mânia, şi afirmă că a reuşit să listeze vinurile în şase restaurante din Monaco.  În 2011, Vinarte a intrat în insol­venţă spre reorganizare, iar admi­nistrator judiciar este firma RVA Insol­vency. Sergio Faleschini prec­i­zează că anul viitor va ieşi din insol­venţă, având de plată încă două tranşe de datorii către stat.

Citiţi continuarea articolului aici

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 31.10.2013

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO