Companii

Sfat pentru tineri: daca nu va gasiti un job in facultate, implicati-va in ONG-uri. Veti fi pe lista scurta cand se vor face angajari

Sfat pentru tineri: daca nu va gasiti un job in facultate, implicati-va in ONG-uri. Veti fi pe lista scurta cand se vor face angajari

1: Cosmin Ciobanu, directorul de resurse umane al UTI Grup: Tinerii absolventi nu sunt suficient de pregatiti sa lucreze intr-un mediu de lucru competitiv. Facem traininguri specifice fiecarei functii in parte, insa durata programelor de instruire este mai mare pentru proaspetii absolventi de facultate. Nu stiu daca tot ceea ce ar trebui sa stie ar trebui sa invete in scoala, insa exista studenti care au dificultati si la partea tehnica. 2: Mihaela Feodorof, managing partner, Yourway Counseling: Tinerii care incearca sa cunoasca companiile prin actiuni de voluntariat si internship-uri sau care se implica in ONG-uri studentesti au mai multe sanse de angajare dupa absolvire. Cei care isi imagineaza ca depunerea unui CV intr-o baza de date le da suficienta valoare incat sa ceara salariile si bonusurile oferite acum doi ani gresesc, pentru ca se autoexclud.

12.04.2010, 00:00 527

"Tinerii care au inteles ce schimbari majore s-au petrecut inmediul de business si care incearca sa cunoasca companiile prinactiuni de voluntariat si internship-uri sau care se implica inONG-uri studentesti au mai multe sanse de angajare dupa absolvire,iar atunci cand isi negociaza pachetele de beneficii sunt mairealisti. Daca isi imagineaza ca depunerea unui CV intr-o baza dedate le da suficienta valoare incat sa ceara salariile sibonusurile oferite acum doi ani, gresesc, pentru ca se autoexclud",este de parere Mihaela Feodorof, managing partner al companiei deconsultanta Yourway Counseling.

Feodorof a lucrat timp de 16 ani in cadrul BRD- Groupe SociétéGénérale, unde a coordonat activitatea de recrutare si gestiuneatalentelor in ultimii cinci ani.

Angajatorii cauta in continuare candidati tineri, cu potentialde dezvoltare si care au disponibilitatea de a invata si de acreste in companie. "Orice angajator trebuie sa fie suficient detransparent in ceea ce priveste comunicarea in cadrul companiei, in asa fel incat nou-venitii sanu isi imagineze ca vremurile care au fost se vor mai intoarce", amai spus Feodorof.

Si promovarile interne se faceau mai usor in perioada dedinainte de criza, insa nu neaparat din cauza ca proaspetiiabsolventi erau mai bine pregatiti, ci pentru ca nevoile companieierau mai diversificate, iar toti cei care erau pregatiti sa accepteun post mai bun erau pusi "intr-un exercitiu de forta" si ajutatisa se descurce.

"De acum incolo va exista o adaptabilitate din ambele sensuri:atat din partea companiei, cat si din partea tinerilor. Totusi,teoria spune ca un parcurs de minimum trei ani pe un post sau pe unanumit domeniu este destul de concludent pentru ca angajatii saaccepte o treapta superioara, pentru ca si compania se dezvolta,dar si indivizii se maturizeaza profesional", mai spuneFeodorof.

Nu de aceeasi parere este insa si Sergiu S., 24 de ani, managerla o filiala locala a unei firme de recrutare, care spune ca, deregula, tinerii care au facut actiuni de voluntariat si care nu auexperienta de lucru sunt mai putin interesati de dezvoltareaprofesionala.

"Actiunile de voluntariat nu au nicio relevanta la recrutare.Daca primul lucru care ii intereseaza la interviu este salariul sauzilele libere, este clar ca nu sunt interesati de jobul respectiv,oricat de «dedicat ar fi fost in activitatile din care nu au avutbeneficii materiale", spune el. Scoala nu ii pregateste pe studentipentru piata muncii. Un procent de 56% din angajatorii din Romaniaspun ca pregatirea absolventilor de facultate trebuie completata siadauga ca sunt nevoiti sa le ofere cursuri de formare profesionala,arata un studiu recent realizat de Agentia Nationala pentruAsigurarea Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS), singurainstitutie din Romania care poate oferi acreditareuniversitatilor.

"Tinerii absolventi nu sunt suficient de pregatiti sa lucrezeintr-un mediu de lucru competitiv. Facem traininguri specificefiecarei functii in parte, insa durata programelor de instruireeste mai mare pentru proaspetii absolventi de facultate. Nu stiudaca tot ceea ce ar trebui sa stie ar trebui sa invete in scoala,insa exista studenti care au dificultati si la partea tehnica",sustine Cosmin Ciobanu, directorul de resurse umane al UTI Grup,care produce solutii IT, de securitate, instalatii electrice sisisteme militare.

Cele 13 companii din grup au in total 5.400 de angajati.Perceptia angajatorilor este diferita fata de cea a profesorilor,intrucat un procent de 90% din cadrele didactice care au participatla studiu spun ca universitatea in care predau ii pregateste pestudenti pentru piata muncii.

In Romania exista in prezent 1,2 milioane de studenti si 112 deuniversitati de stat si private, din care 89 sunt acreditate,restul avand autorizatie provizorie de functionare. Dintre acestea,la stat sunt 56 de institutii de invatamant superior, toateacreditate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO