Companii

Sfatul celui mai puternic CEO: Curaj la masuri nepopulare. Cum comentati?

01.03.2010, 23:11 34

Mariana Gheorghe, 54 de ani, directorul general executiv alPetrom, cea mai mare companie din Romania, cu afaceri de circa 3mld. euro, spune ca dobandirea curajului din partea clasei politicein ceea ce priveste luarea unor masuri nepopulare este cheia catreun 2010 mai bun decat anul trecut.

"Pe plan modial, cred ca anul 2010 va fi unul mai usor. PentruRomania va fi unul mai greu din mai multe motive. Pe de o partetraim acest decalaj fata de tarile dezvoltate. Pe de alta parte maieste un factor, unul intern, care ne ingreuneaza situatia. Pentru aavea sanse sa crestem in 2010 ne trebuie forta institutionala de alua decizii nepopulare. Acest lucru presupune mult curaj politic.Le doresc acest lucru celor care ne conduc", spune Gheorghe.

Anul trecut, majoritatea companiilor private au fost obligate safaca reduceri drastice de costuri care nu au exclus sidisponibilizarea a mii de oameni. Pe de alta parte, in ceea cepriveste reorganizarea personalului de stat schimbarile auintarziat sa apara. In cazul Petrom, compania a renuntat anultrecut la circa 6.000 de angajati si a taiat costurile pana lanivelul in care in loc de deplasari la Viena, sediul central alOMV, intalnirile cu actionarul majoritar se faceau prinvideoconferinte. La finalul anului, profitul companiei a crescutinsa cu 34% in lei intr-un an in care Petrom a reusit sa atragacredite de 1,6 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO