Companii

Shimon Galon, GTC: Regandim strategia pe rezidential pentru "Prima Casa"

Shimon Galon, GTC: Regandim strategia pe rezidential pentru "Prima Casa"

Shimon Galon, directorul executiv pentru Romania al GTC

06.09.2009, 16:50 96

Dezvoltatorul imobiliar Globe Trade Center (GTC) Romania afirma ca este mai tentat de piata imobiliara de birouri decat de cea rezidentiala si de retail, in conditille in care chiria la spatiile de birouri nu a scazut semnificativ, iar cererea este in continuare ridicata. GTC dispune de cash de 150 mil. euro si poate sustine fara finantare bancare un nou proiect de birouri in nordul Capitalei.

"Suntem unul dintre putinii dezvoltatori imobiliari care la ora actuala pot sutine dezvoltarea unui asemenea proiect din lichiditati proprii, fara finantare de la banca", a spus Shimon Galon, directorul executiv pentru Romania al GTC,

GTC a declarat ca intentioneaza sa inceapa constructia unui nou proiect de birouri, situat in nordul Capitalei, in apropiere de ansamblul City Gate dezvoltat tot de GTC. Valoarea investitiei se ridica la aproximativ 60 mil. euro si va detine o suprafata inchiriabila de 28.000 mp.

 

Negociaza achizitii de terenuri

Potrivit lui Hagai Harel, membru al consiliului director, pe langa cele 150 mil. euro cash, compania mai dispune de active de 1,2 mld. euro care ar putea fi valorificate pentru constructia de noi proiecte imobiliare.

In prezent Galon a declarat ca se afla in discutii pentru achizitia unui teren de circa 10.000 mp. "Suntem in negocieri pentru achizitia unui teren de 10.000 metri patrati, in apropiere de un alt proiect de-al nostru, City Gate, din nordul Capitalei. Noul proiect va detine o suprafata inchiriabila de 28.000 de metri patrati, iar investitia se va ridica la aproximativ 60 de milioane de euro", a declarat Galon.

GTC a construit doua dintre cele mai importante centre de afaceri din Bucuresti, respectiv Europe House si America House, ambele ansambluri fiind situate in Piata Victoriei din Capitala.

Pe piata rezidentiala din Bucuresti, GTC este prezenta cu doua complexuri de locuinte, respectiv Rose Garden si Eden Garden.

Cel de-al doilea complex, care numara aproape 2.000 de locuinte, va fi reproiectat astfel incat apartamentele sa se incadreze ca pret in programul "Prima Casa" si compania sa beneficieze si de TVA redus de 5%, la constructia proiectului. "Trebuie sa regandim proiectul Eden Garden. Vom redimensiona apartamentele astfel incat sa ne incadram cu preturile in programul "Prima Casa" si sa beneficiem si de TVA redus, de 5%. Pe rezidential, GTC nu are proiecte care sa se incadreze in acest program si vrem sa devenim compe-titivi", a explicat Galon. Potrivit propriilor estimari, GTC incaseaza anual peste 12 mil. euro din inchirierea spatiilor de birouri si peste 7,5 mil. euro pe an din retail.

 

Ultima investitie finalizata a fost la Piatra-Neamt

GTC a inaugurat la finalul saptamanii trecute al treilea mall Galleria, la Piatra-Neamt, investitie care s-a ridicat la aproximativ 20 mil. euro. Mallul este dezvoltat pe o suprafata de 1,8 hectare, din care aproximativ 15.000 mp sunt destinati inchirierii.

Chiriile variaza intre 18 si 19 euro/mp, reprezentantii GTC apreciind ca magazinul este inchiriat in proportie de 92% in prezent, pana la sfarsitul lunii urmand sa fie ocupat in intregime.

Compania a mai deschis pana in prezent alte doua malluri Galleria, la Buzau si Suceava, investitii care au depasit 40 mil. euro.

De altfel, reprezentantul GTC a declarat ca in primvara vor incepe constructiile de extindere a mallului din Buzau cu inca 4.000 mp de spatii comerciale, precum si un cinematograf, cu sase sali de cinema.

 

BERD a investit in acest an 700 milioane euro

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a investit in Romania, in acest an, 700 de milioane de euro, dublu comparativ cu 2008, cand fondurile alocate pietei locale s-au ridicat la 350 milioane de euro, potrivit Claudiei Pendred, directorul general al institutiei pentru Romania.

Ea a mentionat ca investitiile au vizat, printre altele, sectorul bancar, energetic si agricultura. BERD finanteaza partial mall-urile dezvoltate de GTC.

Potrivit Mediafax, partenerul GTC in dezvoltarea proeictului rezidential de la Piatra-Neamt, Aura Europe, are disponibile 40 de milioane de euro pentru achizitia de terenuri de la proprietari cu probleme din Europa Centrala si de Est, dintre care jumatate pentru Romania, si totodata a decis pentru moment inghetarea constructiei a 1.600 de locuinte in Brasov si Piatra-Neamt.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO